Saturday, December 31, 2011

Hopefully next year will be better than this year..

happy new year !

May Allah bless us

"Jangan Ya Allah, Engkau biarkan nasib kami ditentukan oleh kami sendiri, walaupun sekadar sekelip mata atau sekadar masa yang lebih pendek dari itu "

P/s : sgt banyak perancangan for the next year..

Wednesday, December 21, 2011

Usrah

Nak join usrah di sekitar kulim.. tp tak tahu mcm mana? kalau dekat U senang nak cari..


Wednesday, December 7, 2011

Rasa hati

uh.. almost 3 weeks dah keje.. cepat kan.. even hr isnin always rase lmbt nye hari jumaat tp tub2 eh esok kau dah jumaat ye hari.. cepat sungguh kau berlalu.. kau ni berlari ke ape..

Rase hati? yes.. smalam azuwien mengkahbarkan yg beliau sudah mengisi borng smbng master.. n Dr. Wahyu bakal jd advisor beliau.. (sungguh bertuah dikau.. jelesnye sy) jeles bukan sbb Dr wahyu jd advisor.. No.. seyes not.. tp sbb die akan smbung master tuk kemasukan bulan 3 next year.. n kebetulan pulak space utm penang ni tak bukak master fke tuk kemasukan bulan 2 ni.. so nak kena tggu kemasukan bulan 9 .. or nak tggu Mr A futher study.. (waa.. cepat sambung, nak ikut smbg jugak) sbb sekarang hati tgh rase.. " best nye study dr keje.. ngada" Ape2 sy letak keputusan ditentukan oleh Allah.

"Jangan Ya Allah, Engkau biarkan nasib kami ditentukan oleh kami sendiri, walaupun sekadar sekelip mata atau sekadar masa yang lebih pendek dari itu "

Then, sy rase sy nak penuh kan diri ni dengan aktiviti2 seperti belajar menjahit + membuat kek + membuat kuih + belajar memasak yg dahsyat2 + masuk Master Chef(wah!) .. ye, sy nak hadiri kursus2 mcm tu.. mane tahu.. mahu berenti keje n nak bukak bisnes2 macm tu.. best jugak.. Sy hanye merancang.. tp biarlah Allah yang menentukannye..

"Kadang kala Allah berikan kite rase kepahitan supaya kita tahu dan bersyukur kemanisan itu bila ada"

" Kadang kala Allah tak akan beri semua yang kita minta ini sbb Allah lebih tahu tentang kita berbanding diri kita sendiri "


Wednesday, November 30, 2011

~ Trying to become such a gud person~

Saturday, November 19, 2011

solat dhuha

dah lame rasenye tak update blog.. sibuk sgt.. padahal menganggur je dekat umah.. tak tahu la ape yg disibukkan..

Alhamdullillah.. syukur kpd Allah.. akhirnye selama tak sampai 2 bulan mengganggur, sy dah dpt keje..

Waktu tunggu kerja yg tak kunjung tiba.. kadang2 terfikir... asal org tak nak pggl interview ni.. banyak betul resume dah hantar.. resume tak cukup best ke..? huhu.. cam gitu la.. pastu asik ckp dlm hati.. asal time diploma dulu senang je dpt keje.. Pastu.. nak sedapkan hati ckp.. "fifi.. bukan manusia yg bg kau rezeki.. tp Allah.." pastu bile pg interview n company tak pggil kite during 2 weeks dlm hati kata lg.. " Maybe ni bukan yg terbaik tuk diri kita.. sabar.. Allah akan bg yg terbaik tuk diri kita"... waktu mengganggur dulu sampai mama ckp.. " fi, tak yh la keje.. tlg mama urus rumah je.. pastu next year sambung master" wah camtu skali.. tp bile tgk kawan2 sume dah nak keje.. gua dah gelabah dah..

tp bile fikir2 balik.. ye.. sy mengaku.. sy sgt jarang solat dhuha.. sy pun tak tahu bile kali terakhir sy solat dhuha...


Rasulallah SAW bersabda,
" Solat Dhuha itu mendatangkan rezeki dan menjauhkan kemiskinan dan tidak ada orang yang memelihara solat kecuali orang yang bertaubat."
(Hadis Riwayat at-Tirmidzi)

teruknye sy sebagai seorang muslim... :(

bile sy bc paper hr tu.. bile tgk maksud doa sulat dhuha.. sy mengerti sendiri.. kenapa sy tegar meninggalkannya...


“Ya Allah bahawasanya waktu duha itu waktu duhamu, kecantikan itu ialah kecantikanmu , keindahan itu keindahanmu, kekuatan itu kekuatanmu ,kekuasaan itu kekuasaanmu dan perlindungan itu perlindunganmu “. ” Ya Allah jika rezekiku masih di atas langit , turunkanlah dan jika ada di dalam bumi, keluarkanlah, jika sukar mudahkanlah, jika haram sucikanlah. ,Jika masih jauh dekatkanlah. Berkat waktu duha, keagungan, keindahan, kekuatan dan kekuasaanmu, limpahkanlah kepada kami segala yang telah engkau limpahkan kepada hamba-hambamu yang soleh”


hbs cite kat situ...

Friday, October 7, 2011

resepi puding

Resepi puding yg besh...


Untuk puding :
- 2 cawan tepung custard
- 11 cawan air
- 1 tin susu cair
- 1 tin krim jagung
- gula secukup rase

Cara2
campurkan sume bahan kecuali krim jagung, masak atas api yg sederhana.. kacau sehingga likat.. dah nak siap, br masukkan krim jagung.. tuangkan atas bekas dan sejukkan..
tuk gula, ikut suka hati..
actually puding ni blh makan camtu je.. sbb die dah jd puding jagung..
yg renyah sgt sbb die kena sentiasa kacau..



resepi kuah/ koktel

- 2 tin susu cair
- 1 tin buah pic
- 1 tin buah2 campuran
- 2 sudu tepung custard


cara2
masukkan semua dalam periuk dan kacau.. buah-buahan tu masukkan airnye dulu.. bile dah siap br masukkan buah..
siap..

makan dengan puding..
mmg sedap..

thank you am...!

Monday, October 3, 2011

best Wan..

sape suke tgk program masak-masakan mcm sy sila angkat tangan?
okey..
let me introduce you..
satu program masakan yg cam best

BEST WAN

AFC channel.. (703)
pukul brape.. hari ape pun tak pasti..
(terbaik tak? haha)
pegang remote.. bukak channel 703.. n tekan OK.. tekan anak panah kebawah sampai kau jumpe BEST WAN.. kalau takde try esk pulak k... maknenye hari ni takde la cite tu..


Ape yg best..?
setakat nak bg resepi tgk dekat my resepi lg senang.. kan!!
yess.. setuju..


TAPI
resepi Chef Wan ni superb..
ape yg superb sgt tu?
okey
kau akan didedahkan dengan resepi membuat makanan ala chef wan..
i mean die akan tambah beberapa bahan2 lagi tuk watkan resepi tu jadi marvelous.. lagi sedap dr biasa..
try it!
sy dah try resepi2 die.. n menjadi la.. dan sedappp..

p/s : lagipun dekat channel ni.. kau takkan dengar die melalut banyak2..


for more info.. click here

Wednesday, September 7, 2011

sy bukan MARIA

nama sy..
FARIDDA ASHIKEN
double d
takde h
n yang blakangnye ken ye..

bukan pasal ejaan yg jadi masalah..
even org slalu eja salah pun..
sy wat2 tak nampak je..
ye la takkan la sampai 25 tahun ni keje asik nak betulkan ejaan nama kite je..

bile pergi tempat baru org slalu tanye..
Org : Nama ape?
Sy : Faridda Ashiken
Org : Nak panggil ape ye?
Sy : Faridda
Org : Ape?
Sy : FARIDDA
Org : Takde pendek lagi ke? Fida blh? Ida? Shikin?
Sy : Erm.. Faridda..

n kadang2..
situasi lebih kurang cuma tukar sikit je..

Sy : Ok la panggil Fifi je
Org : Nape fifi? Namakan Faridda.. cam takde kena mengena pun..
Sy : dalam hati kata ' pulak dah.. org suh panggil faridda tak nak'

itu yg selalunye la..
tp situasi kat Showa ni beza skit..

Situasi 1 :

K.siti : Nama hang apa? (loghat kedah skit)
Sy : Faridda Ashiken..
K.siti : Oh Maria Farida la..
Sy : Takde Maria la k.siti.. faridda je..

Last2 sampai sekarang k.siti paggl kte Maria.. huhu..


Situasi 2 : ( br je berlaku td)

kebetulan hari ni wat keje dekat ofis tolong k.siti..
kebetulan pulak meja2 kat situ tak de org..
n kebetulan tepon berbunyi..
n
mmh la sy yg baik hati ni takkan angkat..


tiba..
dtg seorg engineer..

Org : Erm.. nama awak Maria ke?
Sy : Muka blur..
Org : Nanti kalau tepon tu bunyi angkat ek.. K.siti nak ckp..
Sy : dalam hati ckp ' K.siti name kite bukan Maria la'


tp yg paling tak best nye.. name tu tersebar satu showa.. sy bukan ape.. Nama sy ade maksud ape.. Ape salahnye paggil Faridda kan.. sy tahu name sy panjang berjela...

Saturday, August 27, 2011

Thursday, August 18, 2011

jika sudah berada di langit..
jgn lupa rumput di bumi...

Wednesday, August 17, 2011


ape guna belajar tinggi
kalau cara berfikir stil lagi di takuk lama..
ape guna belajar tinggi
kalau sikap tidak diajar..
ape guna belajar tinggi
kalau pertuturan, pergaulan tidak dijaga..


~ lalalalala~

Friday, August 5, 2011

tak tahu name ape..


JusT for You Azuwien..


Resepi :

daging cincang
sup cendawan segera Campbells
cheese banyak2
hot dog
roti
bawang merah
sedikit garam

  1. Tumis bawang dan goreng daging cincang, masukkan garam skit.. then angkat.
  2. bancuh sup cendawan.. ( sup tu letak dalam cawan, masukkan air panas, kacau tak nak ade ketul2)
  3. Goreng/ rebus hot dog.. (prefer rebus ) then potong kecik2..
  4. Dalam periuk, letak satu layer roti, masukkan daging cincang skit ngan cheese, letak layer roti lagi, masukkan daging cincang ngan cheese, (ikut ske nak wat brape layer sekalipun okeh).. letak layer roti lagi, masukkan hot dog yang telah dipotong, letak kepingan cheese..
  5. bukak api, baru tuangkan sup cendawan ke dalam periuk.. masak sekejap je.. then angkat..
  6. kalau nak lagi best, beli keropok yang cheese tu, (dah lupe la name die) then ramas keropok tu, masukkan dalam periuk lepas dituangkan sup cendawan..
Siap

p/s : makan time panas je k.. kalau sejuk nanti akan rase muak sgt..

(Pn Ai ngidam ek nak makan benda nih? hehehe kalau kau nak masak tuk nizam ngan kau je, aku prefer buat skit je.. sbb benda ni sgt muak.. jgn wat banyak cam aku wat dulu k.. keropok tu takde pun takpe.. Gud luck k)

Saturday, July 30, 2011

SeLaMAT menjaLaNi IbadaH bErPuasA
semoga kita semua mendapat keberkatan dariNYA..
InsyaAllah

hurm..
org lain last praktikal hr jumaat hari tu
tp aku?

akan mengharungi 8 mggu lagi..
ayuh berusaha !

Sunday, July 24, 2011

suNyinyeR..

sy slalu ade perasaan cam gini... kamu ade tak?

bile rumah takde org langsung..
bile tak dgr org bercakap2...
bile kamu bangun dari tdr ..
dan kamu rase sunyi gile..
plg best skali bile ujan pulak kat luar..
mulala rase nak nangis..
dalam hati kata..
"Nape rase sunyi sgt nih"
pastu tiba2 jew lagu lonely dr akon tu dengar sayup2..


2 hari ni sy rase sunyi betul kat sini..
n ape lagi..
slalunye rae nu la jadi mangsa..
" Rae nu, jum kuar"
padahal... pg lepak rumah die lame2.. sembang2 pastu balik umah balik..
just nak dengar org ckp.. buat lawak n gelak jew..
Rae nu Suksuvan.. Thanks.. slalu teman fi kat sini..

Thursday, July 21, 2011

yes.. umah sewa sy dah ade tenet..
setelah modem kena sambar dek petir..


esok harinya bakal tiba..
lect sy susah2 dtg dari johor tuk evaluate sy
En Shamsul.. terima kasih..
tp yg tak besh nye..
budak2 lain kena check buku log je..
tp nape sy nak kena present, siapkan report n buku log trus?
musykil..

Wednesday, July 13, 2011

Nisfu syaaban


Tak lama lagi.. InsyaAllah kite akan menyambut satu lagi peristiwa besar iaitu nisfu syaaban.. Oleh kerana dalam Islam hari baru akan start sebaik saja waktu maghrib, InsyaAllah nisfu Syaban tahun ni akan berlaku pada maghrib hari khamis mggu ni.. Ape itu Nisfu Syabaan.. Okey.. nisfu dalam bahasa melayunya ialah separuh/ pertengahan.. Pada hari itu, adalah hari dimana buku catatan amalan kita selama setahun diangkat ke langit dan diganti dengan buku catatan yang baru. Catatan pertama yang akan dicatatkan dibuku yang baru akan bermula sebaik sahaja masuk waktu maghrib..

Rasulullah pernah berkata kpd Saiyidatina Aisyah r.a. “Malam ini adalan malam Nisfu syaaban. Sesungguhnya Allah Azzawajjala telah dtg kpd hambanya pada malam Nisfu syaaban dan memberi keampunan kpd mereka yg beristighfar, memberi rahmat ke atas mereka yg memberi rahmat dan melambatkan rahmat dan keampunan terhadap orang2 yg dengki.”

mari sama2 kite mengambil kesempatan khususnya pada malam tersebut untuk membanyakkan amalan kita... sebenarnye, kite tak perlu pun tggu pada hari2 tertentu untuk beramal ni.. tak perlu pun tunggu hari khamis br nak pegang Al-Quran tuk mengaji, tak perlu pun tggu nisfu syabaan baru nak baca yassin 3 kali, qiamulai.. tak perlu pun tggu bulan ramadhan br nak khatamkan Al-Quran.. tiap2 hari mampu buat pun dah sgt bagus..

Sy penah terbaca yg kita patut membaca sekurang-kurangnya 10 potong ayat Al-Quran setiap hari... Yang ni.. InsyaAllah, kalau sy ade terjumpe balik, kite akan bercerita panjang..

Wassalam

Monday, July 11, 2011

As
Kalau As ade kat sini.. sure fi nk pinjam As punye riba..
Fi nak baring atas riba As.. manje ngan As..
As.. fi perlukan as skrg..

Ai
Kalau kau ade kat sini..
aku mesti ngah gelak ngan kau.. sbb kau slalu wat aku hepi.. jadikan aku kuat
beb.. aku nak kau kat sini..


Zee
kalau kau ade kat sini.. sure aku blh dengar kau bebel kat aku..
bg nasihat berguna tuk aku..
zee.. nasihatkan aku.. huhu


Ain
Kata-kata kau.. idea kau.. slalu bantu aku..
kau dari dulu sentiasa bantu aku..
Ain, aku nak ngs kat kau..


Aku Perlukan Korang lah sekarang.. cane eh..

Friday, July 8, 2011

At last.. final result sy dah kuar...
n yang paling best..
bile bukak dekat
SMAP..


so..
dekat bawah skali dah blh tgk..


Syukur Alhamdulillah
kawan2..
jumpe bulan 11 nanti..

Monday, July 4, 2011

Ya Allah.. berikanku kekuatan...

Wednesday, June 29, 2011

Kawan-UNIC

Azuwien.. ingat tak.. kite slalu nyanyi lagu ni same2.. tp sure lupe2 n salah lirik..
n aku dah jumpe lagu ni.. UNIC yang nyanyi.. and ini tuk kau..
tHanks for being my good good frenz... Sarangae!!




waa.. sedihnye dengar lagu nih....

Wednesday, June 22, 2011

Muaz.. get well sooN..!

sy baru bukak email.. tiba2.. budak jaja tanye.. " fifi, tahu tak muaz sakit? " (tp ayatnye tak cam gitu la..) mestila sy tak tahu.. ape punye kawan la fifi.. kawan baik kau sakit, itu pun kau tak tahu?

Yes.. kawan baek sy dimasukkan ke General Hospital Singapore.. sbb ada jangkitan dekat paru2.. 26% lung kanan die affected.. n blakang badan die dah ditebuk tuk kuar kan angin tu... tu kata tunang die la.. sy tanye lagi.. bile die kena?.. ila cite lg.. kawan sy muaz tu.. slalu ngadu kat ila yg dada die sakit.. bile check kat klinik m'sia.. dr cakap sakit dada biasa.. then.. die tak puas jati die pg check kat s'pore.. n dr wat xray kat dada die.. then dr tahan die... sampai la hr ni,
die still lemah tuk bercakap lg.. kalau korg nak kol die.. maybe yg akan angkat tu ila.. or korg blh msg die guna no. hp s'pore die.. nak no tu? tanye ila okeh..


wat kawan sy muaz..
kitaorg.. bebudak DEM.. sentiasa doakan kau.. muaz.. semoga cepat sembuh..!!

Tuesday, June 21, 2011

peringatan tuk diri sendiri ...


~ NIAT TIDAK MENGHALALKAN CARA~

Monday, June 13, 2011

disaat sedey2 sbb incik AF pg lab sepanjang mggu ni.. Untuk menghiburkan hati anda.. jum layan benda nih..
ni kawan cheq mimi yg promote dekat cheq suh pi tgk.. die kate best + klakar.. agak susah jugak la cheq nak cari dekat youtube.. sbb kawan cheq ni just habaq nama die lutfi je.. berbekalkan semangat juang yang tggi.. akhirnye cheq jumpe gak video die yg klakar habis..

JUM LAYANZ..

(ni just salah satu antara video die.. yg lain tgk dkt youtube k)

cepat-capat la hr jumaat...

Wednesday, June 8, 2011

wat Zulalina Abd Rahman..

~..Happy birthday..~

seMoga PanjaNg UmuR, murah rezeki.. n segala yg kau impikan akan jadi kenyataan..
sayang kau!!!

Sunday, June 5, 2011

Dah masuk bulan Rejab.. jum puasa sunat

\(^-^)/

Friday, June 3, 2011

Showa DenKo - Part 1

oh yeah.. dah genap 2 mggu praktikal dkt Showa Denko.. tggl lagi 16 mggu tuk selesaikan l.i... Lame...!


nak cite serba skit ttg Showa Denko... sebuah kilang jepun.. employee tak banyak pun.. dlm 500 org.. jadi, mostly korang nampak muka yg sama everyday..

Kilang ni hasilkan satu produk iaitu substrate disk yg dkt hard disk.. so, dkt sini.. sy ditempatkan dekat jabatan E&F (eqiupment n facility). Department ni mostly bantu production if tech dekat production tak dpt nak solve masalah berkaitan ngan machine or anything else.. Actually.. sepanjang 2 mggu dekat sini.. rasenye takde pun technician perempuan dkt kilang ni.

So, mostly keje sy wat masa ni just wat inventory, key in data n kena tahu operation, i/o, equipment, atau barang2 yg akan digunakan tuk mesin.. ok la.. dr takde keje kan. Tp tiap2 hari berusaha nak ckp dekat sv nak mintak turun production.. walaupun berusaha nak ckp, tp tak terkeluar pun suara... takut giler, padahal die tak mkn org pun..

Even kilang ni kilang jepun tp environment die beza sgt bile sy wat praktikal kat sony dulu.. dr segi kelonggaran masa. Mean kilang ni lebih flexible dr sony dr segi solat, keje. die tak push sgt pekerja die la..

ok dah.. sambung nex time..

Monday, May 30, 2011

Alhamdulillah, semoga apa yg berlaku.. dpt diambil pengalaman n pengajaran buat kita. Wallahualam..


Monday, May 23, 2011

hari pertama

saat2 camni la ade satu perasaan yg macam tak sedap jugak.. yg rasenye cam nak lari jauh jauh jauh sampai penat pastu lari lagi sampai penat.. huhuhu
tak bagus itu fifi..

sepatutnye.. sy bersyukur sebab sy dapat tempat l.i n sy dapat elaun lagi...
sy patutnye bersyukur kilang sy suruh praktikal selama 4 bulan.. supaya sy dpt belajar ataupun supaya tak buang masa duduk rumah tunggu dpt keje.. sepatutnye sy bersyukur..

tp sy betul2 tgh..???? no komen... tak tahu nak describe
yes.. sy mmg mengalami satu masalah yg tak blh duduk relax je
ataupun duduk diam tanpa buat ape2 tuk satu jangka masa yg lame..
sy sgt rase buang masa..

plz...
buli la sy.. or erti kata lain... bg la sy banyak keje..
supaya perasaan tuk lari jauh2 tu hilang..
waa....
nangis banyak2..

1 st day yg tough!

Sunday, May 22, 2011

bukak fesbuk, tutup fesbuk,
bukak email, tutup email..
tgk big bang banyak kali..
dengar lagu tae yang sampai nak naik hafal dah..
kalau dah sgt boring bukak pulak secret garden takpun personal taste.. ulang tayang sampai puluh2 kali..

huhu..
yes.. sy sekarang sudah dekat KULiM... memandangkan esok dah start praktikal..
moga2 berjalan dengan lancar..

Wednesday, May 18, 2011

Latihan Industri

Next week..
kami sume akan menjalani latihan industri dekat tempat masing2..
selama 10 mggu..
tp aku je yg special skit 16 minggu..

Nervous.. sgt..
maybe sbb aku sorg2 dekat situ.. jd nak tak nak bile rase tak besh kena ckp sorg2 dlm hati..
takde kawan yg nak tempuh same2.. tp takpe.. berdikari sikit..
Berusaha!!

Gud Luck..
jumpe time interview l.i
wat yg terbaik..
blaja sebanyak mane yg boleh..


Saturday, May 14, 2011

Happy Birthday AI

Hari ni 14 Mei 2011
bersamaan birthday kawan baek sy..
ops.. bukan as.. bukan juge zee.. bukan leina, jaja, ina...
yes..
bakal ibu tu.. Ai..
Ai.. aku tak lupe okeh...
(tp dr tadi asik menyalahkan reminder hp..)
(asal kau tak bunyi mlm td.. isk)

Buat kawan sy Ai,

sy br jew kawan kamu.. sy rase dlm 2 tahun.. tp dalam 2 tahun tu kite lalui banyak sgt benda..
kite gelak same2.. kite gaduh.. kite kawan balik.. kite makan same2.. ngumpat same2.. masak same2.. gi pasar same2.. tdr same2.. kuar same2.. tgk wayang same2.. group lab same2.. study same2.. (erm cume tempat je lain kan.. tp kite tetap study..) n yg paling penting kamu bersama sy time sy susah mahupun sy hepi.. Thanks Ai..

Kamu mengajar sy erti tabah yg sebenar.. kamu mengajar sy erti kekuatan yg sebenar.. n yg paling penting kamu mengajar sy tuk menjadi seorg yg berani..

Ai.. windu la same kamu.. sehari tak kacau kamu sy rase hidup sy cam tak lengkap jew.. bile lagi nak gelak same kan.. n cakap lame2.. eh salah.. nak dengar kau ckp lame2.. rindu la kat kau ai.. huhu... serius...

Ai, jaga diri baik2.. jg baby baik2.. aku sentiasa mendoakan kebahagian kau.. aku syg kau.. syg sgt.. Thanks, atas selama ni.. aku sgt hargai.. (waa.... sedey2...) kawan sampai ke syurga okeh..

(nak upload pic kite tp tenet lambat nye)

lagu tuk kau..

Allah selamatkan kamu,
Allah selamatkan kamu,
Allah selamat kan Azuwien Aida..
Allah selamatkan kamu..

syg kau.. !
muahhhhh.. !!

Tuesday, April 26, 2011

sekitaR weddinG aziz N FaraH

teruje... seorg lagi kawan dem puo dah kawen.. selepas Kalam, Aziz pulak ambil giliran.. Mostly budak2 lelaki kelas aku nih cepat jumpe jodoh.. Alhamdulillah..

To Aziz n Farah : Congratz ! Semoga berbahagia ke akhir hayat dan dikurniakan zuriat yg soleh n solehah serta comey2 belaka...




yg Best Nye.. Ramai jugak budak Dem yg dtg.. so kira cam reunion skit la.. so, untuk yg tak dtg.. (mahu bg jeles skit..) tgk pic ni okeh.. (Jum pegi adil bertunang on 14 maY dekat manjung)


dengan kawan dunia akhirat.. Asmah Laili



adil ngan pakcik van a.k.a ridhuwan.. (hahaha tak blh panggil pak cik van la, die dah ade kete besa)
*
*
*
v

depan : Leina, adil, azhar n zul..
blakang : zam n ridhuwan
*
*
*
v

En Polis (Aziz) n farah..
(CongRatz)
*
*
*
v

Kami..
(penambahaN p-joY, syafiq ayob n farikh)

sorry Nad, takde pic kau la..




Ps: kawan baek sy dekat sini dah pregnant.. congratz Ai.. sy sgt hepy..

Tuesday, April 19, 2011

:Must ReaD:

setiap kali masuk lib dekat tgkat 1,
bilik majalah/ rujukan terhad tu..
sure akan tertarik dengan ini..

|
|
|
|
|
|
|
|
v


Bestnye kalau dpt baca..

Thursday, April 14, 2011

-Award-


Here are rules to abide accepting this award :

1. Post linking back to the person that gave you the award
2. Share 7 random things about yourself
3. Award 15 recently discovered blogs
4. Drop them a note and tell them about it

1. Post linking back to the person that gave you the award
She is my best frenz.. bersama dengan die tuk satu sem di UTHM... tp macam kite dah kawan lame kan lina... yes, she is Nur Lina Hamdan.. Ibu kepada Indah..

2. Share 7 random things about yourself
Oh...
  • Luv ReadinG..
  • Slalunye sebelum tdr akan dengar lagu Big bang..
  • Anak sulung..
  • PendiaM..
  • Sgt PeraMaH
Hahaha.. tak tahu nak fikir ape dah..

3. Award 15 recently discovered blogs

4. Drop them a note and tell them about it
Jangan segan2.. ni mmg tuk korang

Sunday, April 10, 2011

BIGBANG - Love Song

Sy suke.. sy suke.. sy suke..
sy suke mereka..
nnti sy mahu cerita pasal mereka

ni lagu terbaru dr mereka..
lagu ni br je release 8 April 2011 hr tu..
sgt best..

LuV biG BaNg

Tuesday, April 5, 2011

Finally.. Final Exam Schedule

Setelah di edit beberapa kali..
bukan aku edit okeh..
PPA edit kot..


TiTas : 28 April (khamis ) 9.00pg, F2 atas
JM : 3 May (selasa) 9.00pg, F2 bwh
PengalataN : 5 May (khamis) 9.00pg, G3 E tengah
Utility : 6 May (jumaaT) 3.00, F2 bwh


Anyway.. THANKS pade sape yg mintak ubah tarikh pengalatan tu.. dr 26 April ke 5 May..
~ Best2 ~

so, dah tarikh dekat2 tu ape lagi.. start study la fifi.. takmo MALAS..

Saturday, April 2, 2011

Draf 2

SeM ni hamPir Berakhir..
InsyaAllah sem ni sem terakhir sy di sini..

SeM ni..
dengan masa yg sgt banyak dan melambak..
sbb takde kelas yg banyak..
tp masa yg sgt banyak tu dah diisi dengan
kerja + pg kelas tiap2 hari..
n hampir setiap weekend kalau takde aral mesti dkt library..

Honestly..
sy mmg bz.. diisi dengan banyak benda..
nak tgk cite korea pun tak sempat..
tp sy sgt suke itu..
ingatkan sy waktu dekat poli.. bz sampai tak cukup kaki n tangan..
wat kan sy kena rajin + cepat..
klu tak sy akan ketinggalan..
bile keje sy dpt belaja banyak benda..
banyak belaja ttg sifat manusia..
how to treat people..
belaja masak pun ade juga..
belaja buat air kasi sedap + cantik pun ade juga..

InsyaAllah, isnin ni akan masuk mggu ke 13..
n hr khamis mggu ke 13.. test 2 utility..

Draf 2 dah kuar.. tgk ni..

PengalataN : 26 April (selasa) 9.00pg, G3 B Bwh
TiTas : 28 April (khamis ) 9.00pg, F2 atas
JM : 3 May (selasa) 9.00pg, F2 bwh
Utility : 6 May (jumaaT) 3.00, F2 bwh

so bile dah kuar timetable nih nak wat ape?
ape lagi.. start study..
Kwn2 ku.. ai, Ja, aiNi, dhiel, mimi.. jum setady..

Wednesday, March 23, 2011

In-Team - Kehidupan (with nazrey Raihan)



KehidupanMunsyid :

Inteam (duet bersama Nazrey Raihan)

Kesenangan mendatang tak akan selamanya,
begitula selepas susah ada kesenangan,
seperti selepas malam datangnya siang,
oleh itu waktu senang jangan lupa daratan..

Gunakan kesempatan untuk kebaikan,
sebelum segalanya terlepas dari gegaman,
kelak menyesal nanti tak berkesudahan,
apa gunanya sesalan hanya menekan jiwa..

Jangan difikir derita akan berpanjangan,
kelak akan membawa putus asa pada tuhan,
ingatlah biasanya kabus tak berpanjangan
setelah kabus berlalu pasti cerah kembali..

Ujian adalah tarbiah dari Allah,
apakah kita akan sama ataupun sebaliknya,
kesenangan yg datang selepas kesusahan,
semuanya adalah nikmat dari Tuhan..


Honestly.. sy sgt suke lagu ni.. lagu ni dulu femes time wat praktikal poli..
Bile tension wat keje.. akan dengar lagu ni..
yes.. Tuk awak. MR AF..

Friday, March 18, 2011

Mata kiri kedip2?

Diantara perbualan aku n ai yg tak munasabah.....

Ai : Fi, mata kiri aku kedip2..
Fi : Okeh..

or else..

bangun tdr.. tgk hp n ada msg dr Ai...
msg berbunyi..
"Fi, mata kiri aku kedip2"
Dlm hati aku ckp.. bg taw dlm msg pun BOLEH...


huhu.. takde ape nak ckp.. it just slalu org dulu2.. bukan dulu2 jew.. org sekarang pun ckp bile mata kiri kedip2 mean ade petanda buruk akan berlaku.. maksudnye kite akan menangis.. so bg mengelakkan perkara tu.. kite haruslah bg taw org bile mata kiri kite kedip2... tp tahu la betul ke tak..
bile kat umah.. aku try wat kat anis...



Fi : Anis, mata kiri aku kedip2..
Anis : ???? So..???
Fi : Aku saje bg taw.. Aku ngan ai slalu wat camtu..
Anis : Kalau aku, aku bc ayat Kursi...
Fi : Bagus (tp kata dlm hati la.. )

Saturday, March 12, 2011

TaG

Di Tag Oleh Pn Nur Lina Bt Hamdan..
Mekacih cik kak.. hehe

1. Upload wallpaper yang anda guna sekarang



2. cerita pasal gambar

Entah.. aku jenis yg tak letak pic sendiri tuk jadikan wallpaper laptop mahupun hp sendiri.. dah lame gune wallpaper yg ni.. sbb malas nak tukar n takde reason nak tukar.. slalunye, ape2 jew pic yg aku letak jadik wallpaper, ia akan berada di situ untuk s
atu jangka masa yang panjang.. maybe a year..


3. Upload wallpaper sebelum ini

1.

2.

4. Cerita pasal gambar

pic 1st.. time tu minat tol ngan citer twilight.. so guna wallpaper nih skejap.. tak lama pun.. maybe a week..

pic 2nd tu.. sbb color hijau.. fav Rasulullah.. actually.. aku suke wallpaper yg abstrak skit.. bukan serabut2..

5. kenapa anda tukar wallpaper lain?

erm.. senang jew.. bile diri nih kata " eh cantikla pic tu.. jom jadikan wallpaper.."


6. Sudah berapa lamakah anda guna laptop anda tuh?

lama.. tak ingat.. hahaha

7. Anda buat apa lepas settle kan tag ni?

- Print minit mesyuarat tuk subjek etnik.
- Print gambar tuk perjumpaan subjek utility mlm nih.. wat preparation tuk discuss..
- Habiskan tgk cite Secret Garden.. best oo... br tengok ep 6 dari 20..


8. apa tujuan anda buat blog?
saje.. suke2.. tuk luah perasaan kadang2.. kongsi maklumat.. ilmu skit2.. sbb aku suke ag berblog dr fesbuk kot..

9. berapa kali seminggu update blog?
tak kisah.. ikut mood actually.. tuk update tu perlukan masa tuk menaip.. sedangkan masa tak di spend tuk itu dengan banyaknye.. banyak benda lain tuk buat..

10. Tag 4 orang
Empat je? Okey..
- jaja
- k.yana
- aini
- don


11. apa yang anda tau tentang mereka?

~ jaja - sem ni sgt rapat ngan die nih.. die satu kelas ngan aku time kat poli dulu.. kawan jogging ujung mggu.. n kawan study kat library.. Ja.. Kawan sampai ke syurga okeh.
~ k.yana - housemate aku time keje kat kulim dulu.. erm.. sgt respect die nih sbb die sgt pandai.. kakak yg best..
~ aini - budak batch aku yg seorg hepy go lucky.. hehehe.. aku rase hepy bile dgr die ckp.. die seorang yg pandai cari duit.. amat suke makan dekat kedai bos aku..
~ don - budak kelas aku.. Couple ngan am.. ape lagi yg aku tahu..? slalu komen kat blog aku.. mekacih..

12. 5 perkataan mengenai diri anda

- baik hati
- cerewet
- sgt mudah kasihan dekat org
- pentingkan value of frendship tu..
lagi? sape yg kenal aku tlg jawab soklan nih okeh.. mcm kena interview keje plak..

i'm done..

Thursday, March 10, 2011

La TahzaN! ( Jangan bersediH)



Apabila kita asyik termenung
memikirkan nasib diri di sini...
merenung jauh mereka di sana
hidup penuh keseronokan dan kegembiraan...
namun, kita masih tak sedar tentang hakikat

erti kebahagiaan yang sebenarnya...

Ramai orang...
tersalah sangka tentang maksud
ketenangan dalam hidupnya
selalu orang mengaitkan ketenangan itu
dengan faktor harta...
dengan faktor kekayaan...
Walaupun itu boleh jadi penyumbang
tetapi itu bukan segala-galanya

Betapa ramai orang yang berada dalam rumah yang besar
tidur di atas katil yang empuk
tetapi dia tidak lebih enak ataupun lenanya tidak nyenyak
Bahkan ada orang yang tidur di pondok buruk
kadang-kadang dia lebih lena dari kita

Ada orang yang berada di hadapannya hidangan yang hebat
lauk-pauk yang bagus
tetapi lidahnya tidak enak
lebih enak lagi orang yang makan kadang-kadang dengan
satu dua mata lauk...
tetapi dia lebih sedap dan selesa makannya
Kata Hamka: "lihatlah bagaimana Allah membahagi-bahagikan nikmat"

Semua orang sangka kalau orang itu ada rumah besar
ada makanan yang sedap
tentulah hidupnya bahagia dan tenang
Belum tentu!

[Tiada siapa mampu menghalang ketetapan Allah]

Jika Allah hendak memnberikan kebahagiaan kepada seseorang
Dia tidak boleh ditahan oleh apa-apa tangan sekalipun
Jika Allah menghalang kebahagiaan kepada seseorang
Dia tidak boleh dihulur oleh apa-apa tangan sekalipun
Jika Allah uruskan urusan kita
dan Allah tidak serahkan diri kita kepada kita
walaupun sekelip mata
dunia boleh berbuat apa-apa
tetapi mereka tidak boleh mencabar kebesaran kerajaan Allah
Jika Allah mengatur untuk kita apa yang orang sangka tewas
kita akan melihat kemenangan dari sisi Allah

Apa yang orang rasa rugi
Allah akan berikan keuntungan yang mana
jalan-jalan manusia tak sangka
tetapi Allah boleh mewujudkan keajaiban dalam kehidupan

[Apabila kita asyik mengeluh setiap kali ditimpa musibah...]

Tuan-tuan tengoklah dunia ni
kadang-kadang tuan-tuan
manusia dia hilang suatu benda ini daripada dunia
kadang-kadang macam dia hilang segala-galanya
saya nak sebut tuan-tuan
berapa banyak dalam hidup tuan-tuan telah melalui keperitan hidup?
Cuba ingat!
Ketika kita kena keperitan,
kita rasa kita tidak dapat keluar daripadanya
Tapi hari ini Allah telah keluarkan kita berada dalam keadaan yang baik

Ketika kita ditimpa musibah tertentu
Kita kata: "habislah aku kali ni"
tapi usia kita telah berjalan
Kita masih lagi hidup dan makan dan menikmati kurniaan Tuhan ini
Ketika kita kata: "Ya Allah... tolonglah aku,
Ya Allah... tolonglah aku, aku susah ya Allah"
hari ni kita pun telah lupa akan perkataan itu
dan kita lupa kadang-kadang untuk bersyukur
di atas pelbagai ranjang hidup yang telah Allah keluarkan kita daripadanya

Orang-orang yang diberitahu kepada mereka
"Nun, orang ramai sedang berkumpul untuk ambil tindakan kepada kau"
"Nun, orang nak ambil tindakan kepada hang"
"Nun, orang nak ambil tindakan kepada kau"
"Nun, ada orang nak bertindak kepada kau"
Kata Allah: "iman dia tambah"
Bukan kita kata: "pasal apalah Allah benci aku? Apalah dosa aku?"
Tidak, tidak!
Kata Quran: "iman mereka bertambah"
Mereka kata: حسبنا الله ونعم الوكيل"
"Cukuplah bagi kami, Allah...
Dialah sebaik-sebaik tempat diserahkan urusan"
(آل عمران: 173)

[Pengalaman sering mematangkan kita]

Siapa yang tidak melaluinya tidak akan memahami maksudnya
Orang-orang yang pernah hidup dan bertawakkal
dia akan mengetahui tentang keajaiban bertawakkal
Bila hati insan bulat kepada Ya Rabb
إني فَوَّضْتُ هذا الأمر إليك

Ya Allah... aku serahkan urusan ini kepadaMu ya Allah

[Kita sering lupa, kita masih punya kehidupan di akhirat]

Apabila insan melihat dunia daripada dimensi akhirat
dia akan merasakan dunia ini sangat kecil
kehidupan ini sangat luas
Nabi sebut di dalam hadis yang diriwayatkan oleh imam Muslim
Allah bawa pada hari akhirat, manusia yang paling derita dalam dunia ini
Saya tak tahu manusia paling derita di dalam dunia ini
Allah ambil dia, Allah masukkan dia ke dalam syurga
Dia dimasukkan, dicelupkan masuk ke dalam syurga
kemudian dia dikeluarkan lalu ditanyanya:
"Wahai fulan, adakah kau pernah rasa derita dalam hidup?"
Dia kata: "tak! Aku tak pernah derita pun dalam hidup ini"
Hanya kerana masuk sekelip mata di dalam syurga, lupa cerita derita
Allah ambil manusia yang paling nikmat dalam dunia ini
Segala yang nikmat, Allah masukkan dia secelup sahaja ke dalam neraka
lalu dikeluarkan dia
"Pernahkah kau merasai nikmat dalam hidup ini?"
Dia kata: "tak! aku tak pernah ada nikmat pun dalam hidup ini"
Hanya dengan satu celupan sahaja ke dalam neraka
Manusia lupa segala kisah nikmat dalam hidupnya

[Masihkah kita teringat akan nikmat yang Allah berikan selama ini?]

Kita selalu nak bersyukur kalau kita diberi benda baru
dan kita lupa bahawasanya apa yang ada pada kita ini suatu nikmat yang besar
Satu hamba Allah
yang patah kakinya
yang dia tidak pernah pun sebut
dulu barangkali tak pernah teringat tentang nikmat kaki yang setiap hari dia pijak
Tapi apabila satu hari dia sakit kaki
Dia kata: "Ya Allah... bagilah balik kaki aku, sembuhkanlah balik"
Dia tahu besarnya nikmat kaki, nikmat tangan, nikmat sihat
Kata Hamka: "Yang ada ini sudah harapan kita"
Yang kita ada ini harapan kita
Tetapi insan...
bukan salah untuk kita mengharapkan yang belum ada
tetapi jangan lupa yang telah ada

[Bersyukurlah wahai diri ini...]

Sebab itu sebahagian para sarjana menyebut
Syukur kadang kala makamnya lebih tinggi daripada sabar
Ramai orang terpaksa sabar
tapi belum tentu orang yang dapat nikmat itu bersyukur
Bila dia susah nak kata apa?
"Sabar je la, nak buat apa?"
Tapi untuk jadikan orang yang memiliki harta seperti tuan-tuan
syukur di atas nikmat
اللهم ما أصبح بي من نعمة أو بأحد من خلق

فمنك وحدك لا شريك لك فلك الحمد ولك الشكر

"Ya Allah... apa saja yang aku alami
daripada nikmatMu, daripada kurniaan daripada sesiapa di kalangan hambaMu
tidak ada daripada sesiapa melainkan daripada Engkau wahai Tuhan
bagi Engkaulah pujian, bagi Engkaulah kesyukuran.
Subhanallah...!

Insan, jika dia nak bersyukur kepada Allah, tak terdaya
وإن تعدوا نعمة الله لا تحصوها : إبراهيم: 34
Jika kamu hendak menghitung nikmat Allah, kamu tak mampu
Tuan-tuan... bila kita melihat hidup ini secara keseluruhan
kita akan rasa ma syaa Allah hidup ini
apa yang Allah kurniakan kepada kita
lebih dari harapan kita sebenarnya
Kalau tuan-tuan ingat daripada hari tuan-tuan dilahirkan
tempat tuan-tuan dilahirkan
rumah tuan-tuan dilahirkan
sehingga tempat tuan-tuan ada pada hari ini
Ma syaa Allah...!
Tak dapat nak diucapkan berapa kali nak sebut pun tak mampu

[Firman Allah yang bermaksud:]

"Ketika orang-orang yang kafir itu mengeluarkan dia
ketika dia salah seorang dari dua, dia dan Abu Bakar
yakni Nabi dan Abu Bakar
Ketika mereka berada di dalam gua (sewaktu peristiwa hijrah)
Ketika dia berkata kepada sahabatnya
لا تحزن إن الله معنا

"Jangan bersedih, sesungguhnya Allah bersama kita"
لتوبة: 40)


[Petikan dari ceramah: Mencari Sakinah, Dr. MAZA, 1 Nov 2009]