Tuesday, January 20, 2015

Melancong ke Sydney part 1

Assalamualaikum n selamat pg,

Topic kita pada hari nih ialah tip-tip untuk melancong ke sydney. Ok skema. Aku dah tggl di sydney selama 1.5 tahun n di Adelaide selama 5 bulan dan pernah menjadi pemandu pelancong di Sydney and Adelaide dan pernah mengembara ke melbourne and hobart. InsyaAllah segala tips/ nak makan dekat mana/ nak tidur dekat mana/ nak melancong dekat mana akan ditulis dlm blog ni untuk memudahkan sesiapa yang nak pergi ke oz :) Untuk pertama kali, kite cerita pasal trip ke sydney dulu okeh.

Untuk ke sydney, aku rase seminggu tu dah lebih dr cukup even tuk round city je dalam 2 hari pun dah boleh habis lawat sydney CBD. berbaloi tak ke sydney. bg aku sgt berbaloi sbb die ade pantai dan alam semula jadi yang cantik walaupun sydney merupakan antara bandar yang termahal didunia tp sbnrnye blh je melancong kalau kau bawak $300 sorang. cuma kena jimat skit. aku blh ajarin itu juga ya.

Penginapan

1. Of course yang murah skali di Malaysia Hall Sydney. Malaysia Hall dekat oz ni ade 3, Sydney, melbourne and perth (terbaru).

Maklumat ttg Malaysia Hall
  • Murah (pelajar undergrad/budak skolah 3 hari pertama $6 (RM 18 satu malam), postgrad 3 hari pertama $8 (RM 24 hinggit satu malam), selain dr pelajar 3 hari pertama $20 (RM 60 satu malam).
  • Makanan boleh di beli/ tempah dengan abg sam  dlm $15 sehari/per person (bfast + dinner)
  • Toilet ade dlm bilik
  • Dekat dengan beach/ randwick/ halal food/ unsw/ public transport pun senang
  • Korang boleh join event diorg cntohnye bacaan yassin or hari raya or whateva n dpt makan free ;) tak yh malu2.
  • perkakas mandi cam sabun sume tak disediakan. Towel boleh request, $2 satu towel
  • tempat tuk iron baju ade, takyh bawak iron
  • Tak boleh memasak, tp air panas disediakan and ade peti ais n microwave
  • Check in kol 2 ptg and check out 10 pg. 
  • Malaysia Hall ni bukan hotel taw, dia cume macam beri kemudahan dengan harga yg murah. Jgn expect die macam hotel, bersih dan senyap sepanjang masa. akan ade student yang tggl disitu.
  • n kalau nak booking sila booking awal. 6 bulan sebelum pun takpe.
2. Bagi aku kalau korang dtg secara melebihi 5-6 orang (bukan student) better tggal dekat rumah postgrad sape2 (aku blh bg cdgkan sape2 kalau nak) sbb:
  • Makanan dekat sydney CBD too expensive kalau kau dah 6 org, baik kau masak sendiri. Makanan segar cam ayam/ sayur yang tak masak lg tersgtla murah dan fresh. Butcher halal banyak, tp kena pandai cari. Kalau tggl dekat hall n nak makan dekat hall sorg je dah kena bayar $15, kalau 6 org? lg banyak.
  • Rent pun murah, slalunye diorg amik satu malam $80, dah jimat banyak tu kalau pg melebihi 5-6 org.
 3. Backpackers/ Hotel/motel. Backpacker2 slalunya dlm $30 satu malam seorg (RM 90), hotel slalunye rege more than $100++, ade je yang below $100.

okeh, boleh pilih yang mana berkenan :)

Makanan
  • Korang boleh makan dekat Malaysia Hall, order je. makan macam kat kedai. P/S: roti canai, satay n nasi goreng abg sam tu sedapppppp sgt.
  • Masak sendiri or
  • Makan dekat luar. tp mahala skit la, sekali makan je dah $10 tp tak yh risau, portion die besaq. meh aku list kedai yang sedap dan slalu kitaorg pg:
  1.  Taste of Thai atau Tum's Thai dekat Randwick (ni dekat ngan Malaysia Hall) --> sume dlm menu  die sedap
  2. Chinese Noodle Bar atau Kung Fu Ramen (dekat ngan Paddy's Market/ Haymarket) --> order noodle ja. nasi tak sedap. hahaha
  3. Pancake on the rock (dekat circular quay pun ade n darling harbour pun ade). --> order pancake. 
  4. Ipoh on York (dekat York St, dekat ngan QVB).
  5. Ughyur Cuisine dekat chinatown pun sedap. Asik masakan melayu je. cuba kelainan skit.
  6. KFC dekat punchbowl and dekat townhall tu halal. Cuma jgn order nugget n popcorn chicken.
  7.  Dekat anzac parade (UNSW lower campus) melambak2. Ade sedap rase, ayam goreng 99, Its time for thai, pondok buyong, Kaki Lima.
  8. Kedai org arab pun melambak, cuba check logo halal.
  9. Istanbul, Newton. Order pizza or kebab. bukak sampai 1 pagi. 
  10. Sydney fish market, ketiga terbesar di dunia taw. kat sini kena hati2 skit. sila ckp kat counter yng kau tak nak letak bacon/ beer. tp sedapppp, fresh n berbaloi.
or kalau korang nak makan daging unta blh ke lakemba, sydney.

Dekat sydney mmg tak susah nak cr halal food sbb die ade dimana2. Kalau rasa nak save duit just beli roti dekat coles n makan ngan nutella ke, mayonnaise ke, tuna dlm tin tu ke.

Tuk air minuman pulak, air dekat satu oz ni mostly blh minum direct trus dr pipe cume kau jgn minum air panas direct dr paip k.

Pengankutan

  • Kalau pg berdua or bertiga n nak round city je n dtg sydney pun dlm 2, 3 hari je aku cdg kan beli mybus 1 multiten and mybus 2 multiten je. kalau stay dlm seminggu n nak pg tempat jejauh aku cdgkan beli mymulti3. Kalau berdua nak sewa kete cam tak berbaloi sebab parking kat city tu mahal. naik bus/ train je. pengankutan awam sydney sgt okey n tepat masa. n korang akan banyak jalan kaki sebenarnya dlm city tu. lupe plak, free bus pun ade bus no 555.Mybus, mymulti adelah dua benda yang berbeza.
  • Opal card pun senang jugak sbb lepas 8 kali trip dlm minggu tu, korag akan dpt free ride dlm minggu tu jugak.
  • Kalau bawak org tua, n pg ramai, n nak pg tempat jejauh aku sarankan sewa kereta je. Macam aku dulu, bila family aku dtg, aku sewa kereta n beli mybus 1 multiten,  sbb org tua tak larat nak jalan kaki lama2 lenguh katanya. lagipun bila -+x/ harga ticket bus tu sendiri tuk beberapa org boleh cover parking. nanti aku ajarkan macam mana nak dpt parking murah.
  • Sewa kereta tak la mahal sgt sebenarnye. sehari kau blh dpt dlm $35 dekat hertz, budget, eurocar or lain2 blh check dekat http://www.vroomvroomvroom.com.au/ . insurans aku tak galakkan kau beli dr company kete sewa sbb rege die mahal n die cover skit je. Insurans, korg blh beli dekat ni https://tripcover.com.au/ beli dekat sini je lg murh n die cover banyak. err ni untuk kereta sewa di oz je k.
  • sila tempah online awal2 sebelum dtg k.

Shopping 

Ape yang org slalu beli/ shopping bile dekat oz. Ni yang ni penting so that korang blh budget brape nak bawak.
Ade 2 factory outlet (DFO) di sydney yg femes; Hombush and Birkenhead Point.
  • cenderahati/ tshirt/key-chain dll boleh beli dekat paddy's market. murah sgt.
  • correlle/pyrex/ corning ware --> beli dekat world kitchen. dekat alexandria and dekat birkenhead DFO pun ade.
  • noritake --> murah jugak. sila beli dekat Victoria Basement, alexandria
  • Fossil --> Hombush outlet ade.
  • Oroton --> hombush or birkenhead outlet
  • Perfume yang boleh tahan murah dan fish oil (vitamin) blh serbu dekat discount chemist
  • tuk yang ade baby blh jenguk pumpkin patch dekat DFO
  • kasut2 cam hush puppies, clark, converse, nike, blh tahan murah jugak. aku beli dekat DFO jugak
  • cotton on kdg2 blh dpt $5 selai baju. 
  • kalau nak naugart ade jual dekat paddy's market
Aku tak gallakkan korag shopping dekat QVB/market street (dekat ngan hyde park) or bondi juction sbb better korg pg DFO, harga berkali ganda murah.

Bila masa yang sesuai melawat Sydney
  • sydney mempunyai 4 musim; summer (dec- feb), autumn (march- may) winter (jun- august), and spring(sept - nov). penting tuk thu supaya boleh bawak pakaian yang sesuai.
  • Bile ade festival/ aktivi seperti :
    • Vivid sydney (22/5/15 - 8/6/15) cantik. Opera house, darling harbour and townhall warna warni. http://www.vividsydney.com/ tuk info
    • sculpture by the sea sepanjang bondi beach ke coogee beach. slalunya november.
    • Pokok jacaranda pada musim spring
    • time2 xmas (dec) or australia day (26 jan) or pertengahan tahun, sbb banyak sale n ade event yang best.
    • tiap2 sabtu malam dekat darling harbour pukul 9 malam blh tgk bunga ape free :)
    • Winter korang blh pg darling harbour or bermain salji di snowy mountain. 
Sculpture by the sea
sculpture by the sea
fireworks
Serba sedikit mengenai Australia
  • Menggunakan matawang Australian dollar (AUD, $). tak blh guna RM langsung k. aku penah guna maybank card and CIMB card dekat sini, blh keluarkan duit cam biasa. cuma kena charge brape hinggit ntah. dah lupe.
  • sila bawa travel adaptor k. plug die lain dr malaysia
  • Visa kena ade tuk dtg ke australia. buat online dekat http://www.immi.gov.au/Pages/Welcome.aspx senang sgt n murah je ($20).
  • Australia ni korang tak blh nak compare harga ngan malaysia ke bandung ke, china ke.. beza sgt. harga die mahal. nnti aku cite macam mana nak melancung ke beberapa tempat di oz dengan jimatnya.
Next episode, aku akan kupas:
-->  tempat2 yang dicadangkan or itenary di sydney
--> Budget

Jom layan pics

Pancake on the rocks



vivid sydney dekat opera house

vivid sydney dekat circular quay

salji di snowy mountain

bus lama time austalia day

raya di malaysia hall sydney

oz day :)


37 comments:

  1. As salam, tq tq for this informative post! Sy rse ni plg best review yg sy pnh baca. 😋 tp tertunggu2 next post mcm xsempat je.
    Sy nk ty beberapa perkara, sy akan travel ke sydney 11-16 March ni dgn 2 org tua sy, husband, anak 1 thn and anak buah 3 thn.

    1) apa transport plg sesuai? Sewa kereta mcm takut je nak book online sbb baca2 review menakutkan byk kene hidden cost and hidden agenda.
    2) kalau sewa kereta, disebabkan ade 4 dewasa, 2 kanak-kanak below 3yo, kena book baby seat and booster ye? Kalau xpki kena saman?
    3) kalau travel by cab, sng dpt? Tp cab ape yg muat kami 4 dewasa n 2 kanak2 ni?
    4) ada x kenalan yg boleh bantu kami pergi ke Blue Mountain and Featherdale Wildlife Park?
    5) andai kate sewa kereta plg sesuai utk trip sy, mcm mana nk jimat parking?

    Kalau dpt whatsapp sy atau nak reply by email pon sgt2 membantu sy..sy dah buntu pk transportation kat sana takut xcukup bajet tetibe kena cekau poket.

    Harap dpt contact sy di 0125230115 atau email stilastella[at]yahoo[dot]com

    Terima kasih,
    Zaza

    ReplyDelete
  2. Salam mrs faridda,
    terima kasih untuk info yg sgt padat.
    boley kongsi dgn saya contact number postgrad yg sudi sewakan rumah mereka yg puan kata around $80 semlm tu. jika prefer email pada saya...would really appreciate if u could do so at mrsniksha@gmail.com.
    tqvm yer....
    wsalam...,
    -shasha

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum,
    boleh kongsikan contact no postgrad yg nak sewakan rumah tu? cadangnya nak pergi this june.
    Kindly email me at dzulqushairidzulkifri@gmail.com
    thanks

    ReplyDelete
  4. Salam sis,
    The best input I've ever read. Would u mind to share the contact of the postgrad pls
    Appreciate if you could email at alinaziz.olee@gmail.com

    ReplyDelete
  5. Salam sis,
    Salam perkenalan. Saya pun akan ke Sydney tak lama lagi. Do you mind to share the contact of the postgrad pls. Since we will go there 5 adults and 3 children. Much appreciated if you could email me at norain.zulkifli@yahoo.com. tq!

    ReplyDelete
  6. as slm... nak tanya, ada x mana2 student yg buat part time bwk tour? plan nk pegi Mac 2016.. group dlm 16 org. Kalau caravan lg bagus. harap dpt membantu. Sebab yg Trip Adik Beradik x boleh buat time cuti sekolah. mizzniey@gmail.com.

    ReplyDelete
  7. Sy hanya transit d sydney sblm k new zealand dlm 5hrs je. Sempat k sy nk round2 sydney? Bole suggest tmpt2 yg ok. Dr apot ke bdr sydney nk beli tiket bas kan? Tlg ye.

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. assalam and hai mrs farida. can U suggest me what time/ season is the best one to be in Sydney. and do U have any contact of student that do a part time as tour guide in sydney. bcz this is our first time we want to travel overseas without using any pakej. Hope U can kindly email me at afiqah_tgazelam@yahoo.com.my. thank U in advanced!

    ReplyDelete
  10. Salam Puan Farida. To for the very good info. Boleh share no postgrad yang nak sewakan Rumania dengan saya? Plan nak pi disember in. Tq
    My email add is :
    yb66@live.com

    To so much

    ReplyDelete
  11. Assalam Puan Farida, saya akan ke Sydney pada bulan September 2016, Mohon share no posgrad yang nak sewakan rumah tu. saya berminat. Lagi satu saya baca macam menarik drive kereta ke Canberra, rasanya sesuai tak jika saya menyewa rumah di area Tomakin/Woodlands sehari dua. Saya harap puan dapat email saya parabola_azi@yahoo.com

    ReplyDelete
  12. salam akak. Sy dan family (7 adult, 1 - 4y0, 1 - 10mo) pln nak travel from sydney to brisbane via campervan pada penghujung bulan 10 2016. Nak mintak contact no sesapa yg berminat utk sewakan accomodation di sydney and brisbane / kongsi pengalaman. Kalau boleh email saya suraya_127@yahoo.co.uk. Terima kasih.

    ReplyDelete
  13. salam boleh share contact number postgrad yang boleh sewakan rumah tu? thanks. fatinamiramohdfaiz@gmail.com

    ReplyDelete
  14. Here we have a professional drivers having years of Driving Skills, must be knowledgeable which helps to guide the passengers. Punctuality of the driver helps the passengers to reach their destination in time. A Multi lingual driver can ease the passengers to understand their requirementAvalon airport Melbourne|Maxi taxi Melbourne quote |Melbourne maxi cab

    ReplyDelete
  15. Hi sis mcm mana nak book accommodation kat Malaysian hall

    ReplyDelete
  16. salam boleh share contact number postgrad yang boleh sewakan rumah tu? thanks. dyana2328@yahoo.com

    ReplyDelete
  17. Hi...bley share cntx no postgrade yg sewakan rumah tu...tq mmliyana76@gmail.com

    ReplyDelete
  18. salam boleh share contact number postgrad yang boleh sewakan rumah tu?zue_niza87@yahoo.com..tq

    ReplyDelete
  19. Saya nak pi aussie dg suami dan anak2 4orang..bolehkah menginap malaysian hall..jauh tak malsysian hall daripada airport..

    ReplyDelete
  20. As Salam, Boleh share itinerary pada saya. farahniksuhaimi@gmail.com.

    ReplyDelete
  21. boleh share contact number post grad student sewakan rumah tuh ?
    ismaliza79@icloud.com

    ReplyDelete
  22. salam,blh share how to contact post grad tu atau malaysian hall? tq �� syazwaniar@gmail.com

    ReplyDelete
  23. boleh share contact number post grad student sewakan rumah tu? blej emailkn ke misscthajar@gmail.com tq so much dear for ur kindness :)

    ReplyDelete
  24. salam kak, boleh emelkan pada saya penginapan ,transport semua . nurin.hamzah@gmail.com terima kasih :)

    ReplyDelete
  25. mohon cadangkan nama postgrade n contact email drg ke hasnimj1981@gmail.com... kami plan nk pegi dlm 4 org ( 3 pempuan n 1 lelaki)

    ReplyDelete
  26. Dear sis, boleh share contact number post grad student sewakan rumah tu dan emailkan ke atma.suria@gmail.com. tq so much dear for ur kindness

    ReplyDelete
  27. salam sis....saya dan family bercadang nk bercuti ke sana..bolh sis bg no utk wtatsap...atau whatsap saya..0194254981..mudah nk bertanya nnti...tq

    ReplyDelete
  28. Assalammualaikum..saya bercadang nak bermalam 1 malam saja di Sydney sebelum ke Christchurch. Kami ber8 ingat nak belanja paling jimat untuk penginapan..tolong cadangkan saya penginapan ..try cari malaysia hall macam tak boleh jer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. my phone 0122094847 , email czarnur@hotmail.com

      Delete
    2. my phone 0122094847 , email czarnur@hotmail.com

      Delete
  29. salam, boleh share contact student post-grad dekat sydney untuk sewa tmpt tinggal. saya akan pegi sana selama 1 minggu pada november ini. phone 0174856598 @ email :wahidah885@yahoo.com

    ReplyDelete
  30. salam, saya nak ke sydney hujung bulan ogos 2017, selama seminggu, boleh ke share contact student/ post grad untuk sewa tempat tinggal. email za_6230@yahoo.com

    ReplyDelete
  31. salam,
    puan boleh bagi details utk sewa rumah postgrad? sy akan ke sdney bersama keluarga (9 dewasa) pada bulan oktober 2017.
    email : shahrilsofia@gmail.com
    whatsapp : +60197881612

    ReplyDelete
  32. salam,
    puan boleh bagi details utk sewa rumah postgrad? sy plan nak bawa family ke sydney (5 dewasa + 2 kids) pada bulan september 2017

    whatsapp : +60133478978

    ReplyDelete
  33. Salam. boleh share pasal insuran kereta sewa di sydney x? my phone number +60174990915

    ReplyDelete