Monday, February 27, 2017

Rumah Sewa Postgrad Sydney/ Adelaide / Melbourne

Assalamuaikum,

Sumpah lama tak update blog. Bizi nau sekarang. 
Okey, ramai email tanye macam ni.. 

'
Saya ada terbaca mengenai post grad student yang sewakan rumah di Sydney. Boleh saya dapatkan details utk ni tak. And contact ? '

' Faridda ada mention pasal rumah posgrad student, ada contact no or info untuk sewa rumah postgrad tu?'

Jawapannye.. saya takde info or contact no rumah postgrad.. kenapa sy tiada ?? kerana sy sendiri pun tak thu bile rumah2 postgrad ni available. postgrad tu stand for postgraduate la kan. maksudnye pelajar2 master/phd yang dtg ke Australia yang membawa family dan menyewa sebuah rumah gitu... ade yang tak kahwin lg tetapi menyewa dengan rakan2 yang lain. 

Selalunye budak2 phd ni (budak master jarang sikit) la yang akan bercuti balik malaysia or ke conference yang akan menyewakan rumah mereka (sebab nak cover rent, rent dibayar setiap minggu). Saya sendiri pun tak sure diorg akan balik bercuti bile sbb tu sy tak boleh bg info ape2.

Untuk memudahkan korang semua better korang iklankan dekat pasar online Sydney/ Pasar Online Adelaide? Dagang Melbourne/ Pasar Online Canberra (Maaf tempat lain tak thu).. Mane tahu bile korang iklankan nnti diorang akan contact korang :) Selalunye time raya/ cuti semester InsyaAllah ade rumah availabe.

Kalau takde jugakk cane???

kalau takde jugak bolehla sewa di airbnb. tp korang mesti tak thu lokasi yang sesuai kan?? kalau boleh biarlah korang sewa berdekatan dengan public transport (Train station misalnya) bg yang tak nak sewa kereta. Lokasi pun bergantung jugak samada boleh pilih dekat dengan city atau jauh sikit.

Area Sydney : CBD/ Glebe / Surry Hills / Darlinghust/ Newton/ Redfern/ Ultimo
Nak dekat dengan beach tapi tak jauh sgt dr city boleh pilih area Eastern Suburb: Randwick/ Bondi/ Kingsford/ Maroubra/ Eastlake/Hillsdale. Sy prefer area east sydney sbb beach pun dekat, halal food pun senang dan sbb sy tggl di sini :)
Nak area jauh sikit boleh pilih: Paramatta/ Auburn/Punchbowl/Lakemba 

Tp sy prefer East Sydney or Sydney CBD. Lain macam jauh sgt. 

Kalau tak berkenan jugak cane???

Okey bolehla sewa hotel or backpackers.. cuma mahal sikit.. tp ikut kemampuan anda k :) sebarang pertanyaan boleh email sy di faridda.ashiken@gmail.com Jangan comment kat bawah ni, sy tak bukak blog slalu :)Sy tinggal di Sydney buat masa sekarang, InsyaAllah kalau sy boleh bantu, sy bantu :)


Bye bye :)



Wednesday, September 30, 2015

Pengangkutan interstate

Assalamualaikum,

Kali ni aku nak share bagaimana korang nak pg dr sydney ke melbourne ke adelaide. Senang cite interstate punye pengangkutan nak naik ape.

1. of course flight yang ni mmg tak blh nak disangkal lagi. mostly sume org akan amik flight sebagai kaedah utama untuk sampai ke destinasi dgn cepat kan.

2. kereta/campervan/. Yup kereta, korang tak salah baca ;) aku dah penah pg dr adelaide ke sydney ke melbourne n patah balik ke adelaide. menarik gitu. Tp berapa hari cuti daa yang korang perlu mohon nak travel pakai kereta. tp view die fuhhhhh.



Dr Adelaide ke Sydney, kalau ikut jalan yg kat tgh2 tu (tgk map) mmg sepanjang jalan view korg mmg macam gambar yg kat atas ni. macam agak boring jugak. nnti jumpa la pekan kecil2 yang cute2 miut. Kalau nak pg sydney dr adelaide or vice versa, elok la singgah melbourne. Baru gmbr akan jd macam kat bawah ni..





Pengalaman yang sgt berbaloi.

3. Bus - Yang ni, aku cuba dr Melbourne ke Adelaide bulan 12 tahn lepas. ye la tiket flight mostly dah mahal sbb bulan 12 org nak balik beraya xmas. Aku naik bus kol 8 mlm di Melbourne dan sampai lebih kurang pukul 6 pg di Adelaide. Penuh jugak bus tu. Jimat pun jimat plus sorg boleh bawak max 20kg rasanya.
Untuk timetable bus, harga sume blh tgk website ni Firefly. Tp yang ni untuk Sydney/Melbourne /Adelaide je la.

4. Train. Okey yang ni aku tk penah cuba tp akan cuba insyAllah. teringin jugak pg Perth naik train ye tak. Boleh tgk website ni kalau nak naik train k. Great Southern Rail

Tu saje tuk kali ni.
Macam biasa, ade pape nak tanye blh email ke faridda.ashiken@gmail.com sbb aku jrg bukak blog. tkt time aku reply, korang dah booking or dah berlepas ke oz ;)



Saturday, September 19, 2015

Mencari Rumah sewa sementara di Sydney/ Melbourne/ Adelaide

Assalamualaikum,

Lame dah blog ni bersawang. Maaf. Sy selalunye tak bukak blog sgt. Ade ape2 yang nak ditanya, blh email sy di faridda.ashiken@gmail.com. InsyaAllah sy blh jawabkan.

Bagaimana nak mencari rumah sewa di Sydney/ Melboune/ Adelaide. Ye la, Malaysia Hall Sydney skrg dah tak terima visitor, altenatif lain. backpackers or hotel la. Malaysia Hall Melbourne still blh terima vicitor manakala tiada malaysia hall di adelaide. Hotel kat sydney/mebourne/adelaide pulak blh tahan mahal pulak kan. Altenatif lain ialah mencari rumah2 postgrad or undergrad yang balik bercuti ke Malaysia. Selalunye mereka akan menyewakan rumah mereka. Blh masak, free internet, murah, dekat dengan halal butcher :)

Macam mane nak cari.
Paling mudah, jika anda ade fb. blh add
Sydney: Pasar Online Sydney
Melbourne: Dagang Melbourne
Adelaide: Pasar Online Adelaide

Dekat sini anda blh cari kereta sewa, rumah sewa, bilik untuk disewa, makanan murah, car seat untuk baby dan macam2 lagi.

Contoh:

Or korang blh iklan kan dekat situ,
' saya dan kawan sy hendak bercuti di sydney pada .... hingga ..... sesiapa ade bilik untuk disewa sila pm. terima kasih.'
' sy mencari car seat untuk disewa selama tiga hari pada .... hingga ....'
InsyaAllah ade org akan pm korang nnti.



Saturday, April 25, 2015

Melancong ke Sydney part 2

Assalamualaikum n Hi. Lame betul tak update blog, ingatkan nak update part 2 the following week after update part 1, tp bz betul.. maaf Zaza, br bukak blog n baca komen awak. InsyaAllah, sy cuba jawab skrg.

1) apa transport plg sesuai? Sewa kereta mcm takut je nak book online sbb baca2 review menakutkan byk kene hidden cost and hidden agenda.
sy banyak kali jugak sewa kereta di australia, setakat ni sgt okey dan blh dipercayai, insuran mmg wajib dibeli. Beli online di tripcover pun memadai, tak payah add on insuran dari company kereta, MAHAL.

2) kalau sewa kereta, disebabkan ade 4 dewasa, 2 kanak-kanak below 3yo, kena book baby seat and booster ye? Kalau xpki kena saman?
betul, mmg kena pakai baby seat. wajib. bl baca dekat http://roadsafety.transport.nsw.gov.au/stayingsafe/children/childcarseats/

3) kalau travel by cab, sng dpt? Tp cab ape yg muat kami 4 dewasa n 2 kanak2 ni?
blh call maxi. senang dapat jugak. die besar skit dr taxi biasa tp harga mahal..

4) ada x kenalan yg boleh bantu kami pergi ke Blue Mountain and Featherdale Wildlife Park?
ade. blh contact koala belang. or kalau tggl di malaysia hall, blh tanye dekat resident kat situ, mane tahu ade budak2 yg blh tolong bawakkan. blh bantu student kat situ jugakkan :)

5) andai kate sewa kereta plg sesuai utk trip sy, mcm mana nk jimat parking?
 okay. parking mmg sgt mahal. tetapi kalau di sydney misalna, dengan menggunakan online booking, ia dpt menjimatkan duit. antara website yang blh dijenguk ialah https://au.secure-a-spot.com/ or https://au.secure-a-spot.com/

Harap dapat membantu :)

InsyaAllah entry kali ni nak bincangkan tentang itinerary yang  mungkin blh digunakan di sydney. tak kata wajib ikut okeh. tp nak follow okey je. Jimat masa korang tuk plan trip kan.


bg aku mudah je. aku slalu tanya sedara mara or kawan2 aku yg nak dtg oz ni nak tgk ape. nak tgk koala n kangaroo ke.. nak shopping ke. nak tgk beach ke jenjalan tgk view ke.. nak petik2 buah ke. sbb tu penting. dapat memberikan kepuasan secukupnya kalau tahu ape benda yang nak dilakukan di sydney. yang aku kongsi dibawah ni ade lah itinerary family aku yang nak campur2 katanya. sume nak pg.. termasuk uni anak die skali nak pg. okey la... layan je k.

p/s: sila ubah suai sendiri ikut keperluan dan masa

Trip ni blh apply time summer, spring and autumn

Hari pertama
- Sampai (pagi)
- check in malaysia hall, bergambar dekat malaysia hall, kenal2 la ngan warden die n chef die :)
- pg la randwick.. ade taste of thai blh makan, singgah coles or Woolworth  jap beli buah ke, keropok ke, roti ke, nutella mahupun cokelat2.
- ptg tu pg la La Perouse tgk sunset



Hari kedua (trip ke Blue mountain)
(mesti gerak pagi2 pukul 6 lebih. kalau gerak lambat, banyak aktiviti tak dpt dibuat)
- sydney Olympic park (stadium. pg kejap je lebih kurang 30 minit)
- blue mountain, tgk three sisters and kalau berpeluang tgk aboriginal show (sorang masuk $15).
- featherdale wildlife park (zoo, tgk koala n kangaroo)
- DFO hombush (shopping)
- singgah solat dekat auburn gallipoli mosque (masjid terbesar di Australia)

 3 sisters blue mountains.

aboriginal show dekat blue mountains



Hari ketiga (sydney CBD)
- Pagi2 lepak dekat cogee beach, kalau nak lg fun. pg coastal walk from coogee beach to bondi beach sambil tgk sunrise. MasyaAllah, sgt cntik. kalau pg buat coastal walk nnti korang akan jumpe 3 buah pantai yang sgt cantik masyaAllah :). tp lama jugak korang nak berjalan, lebih kurang dlm 2 jam lebih. tp tgk view cantik, sape tak nak.
map aku amik dr http://bonditocoogeewalk.com.au/bondi-to-coogee-walk-map/



- town hall (sydney tower eye), ade market st, blh la kalau nak tgk barangan2 branded kat situ.
- bergambar hyde park, tgk ade banggunan cecantik kat situ.
- quenn victoria building.. wajib pg tgk. 
- royal botanical garden.
- circular quay (sydney opera house n harbour bridge) sambail makan dekat pancake on the rocks.
- tgk museums ke art galleries ke
QVB

dekat hyde park

Hari keempat (sydney CBD)
- Darling harbour (3 attraction sea life aquarium, wild life sydney zoo and madame tussauds)
- lunch dekat fish market
- haymarket (paddy market) shopping yay!
- chinatown

papa with oprah dekat madame tussauds

Hari kelima
-  pg Wollongong, tgk kiama sambil lalu dekat grand pasific drive
- balik.

see, kan dah ckp, 5 hari pun cukup tuk lawat sydney.

trip lain yang tak disebut:
- sandbording, port stephens
- Canberra
- dolphin and whale watching


Tuesday, January 20, 2015

Melancong ke Sydney part 1

Assalamualaikum n selamat pg,

Topic kita pada hari nih ialah tip-tip untuk melancong ke sydney. Ok skema. Aku dah tggl di sydney selama 1.5 tahun n di Adelaide selama 5 bulan dan pernah menjadi pemandu pelancong di Sydney and Adelaide dan pernah mengembara ke melbourne and hobart. InsyaAllah segala tips/ nak makan dekat mana/ nak tidur dekat mana/ nak melancong dekat mana akan ditulis dlm blog ni untuk memudahkan sesiapa yang nak pergi ke oz :) Untuk pertama kali, kite cerita pasal trip ke sydney dulu okeh.

Untuk ke sydney, aku rase seminggu tu dah lebih dr cukup even tuk round city je dalam 2 hari pun dah boleh habis lawat sydney CBD. berbaloi tak ke sydney. bg aku sgt berbaloi sbb die ade pantai dan alam semula jadi yang cantik walaupun sydney merupakan antara bandar yang termahal didunia tp sbnrnye blh je melancong kalau kau bawak $300 sorang. cuma kena jimat skit. aku blh ajarin itu juga ya.

Penginapan

1. Of course yang murah skali di Malaysia Hall Sydney. Malaysia Hall dekat oz ni ade 3, Sydney, melbourne and perth (terbaru).

Maklumat ttg Malaysia Hall
  • Murah (pelajar undergrad/budak skolah 3 hari pertama $6 (RM 18 satu malam), postgrad 3 hari pertama $8 (RM 24 hinggit satu malam), selain dr pelajar 3 hari pertama $20 (RM 60 satu malam).
  • Makanan boleh di beli/ tempah dengan abg sam  dlm $15 sehari/per person (bfast + dinner)
  • Toilet ade dlm bilik
  • Dekat dengan beach/ randwick/ halal food/ unsw/ public transport pun senang
  • Korang boleh join event diorg cntohnye bacaan yassin or hari raya or whateva n dpt makan free ;) tak yh malu2.
  • perkakas mandi cam sabun sume tak disediakan. Towel boleh request, $2 satu towel
  • tempat tuk iron baju ade, takyh bawak iron
  • Tak boleh memasak, tp air panas disediakan and ade peti ais n microwave
  • Check in kol 2 ptg and check out 10 pg. 
  • Malaysia Hall ni bukan hotel taw, dia cume macam beri kemudahan dengan harga yg murah. Jgn expect die macam hotel, bersih dan senyap sepanjang masa. akan ade student yang tggl disitu.
  • n kalau nak booking sila booking awal. 6 bulan sebelum pun takpe.
2. Bagi aku kalau korang dtg secara melebihi 5-6 orang (bukan student) better tggal dekat rumah postgrad sape2 (aku blh bg cdgkan sape2 kalau nak) sbb:
  • Makanan dekat sydney CBD too expensive kalau kau dah 6 org, baik kau masak sendiri. Makanan segar cam ayam/ sayur yang tak masak lg tersgtla murah dan fresh. Butcher halal banyak, tp kena pandai cari. Kalau tggl dekat hall n nak makan dekat hall sorg je dah kena bayar $15, kalau 6 org? lg banyak.
  • Rent pun murah, slalunye diorg amik satu malam $80, dah jimat banyak tu kalau pg melebihi 5-6 org.
 3. Backpackers/ Hotel/motel. Backpacker2 slalunya dlm $30 satu malam seorg (RM 90), hotel slalunye rege more than $100++, ade je yang below $100.

okeh, boleh pilih yang mana berkenan :)

Makanan
  • Korang boleh makan dekat Malaysia Hall, order je. makan macam kat kedai. P/S: roti canai, satay n nasi goreng abg sam tu sedapppppp sgt.
  • Masak sendiri or
  • Makan dekat luar. tp mahala skit la, sekali makan je dah $10 tp tak yh risau, portion die besaq. meh aku list kedai yang sedap dan slalu kitaorg pg:
  1.  Taste of Thai atau Tum's Thai dekat Randwick (ni dekat ngan Malaysia Hall) --> sume dlm menu  die sedap
  2. Chinese Noodle Bar atau Kung Fu Ramen (dekat ngan Paddy's Market/ Haymarket) --> order noodle ja. nasi tak sedap. hahaha
  3. Pancake on the rock (dekat circular quay pun ade n darling harbour pun ade). --> order pancake. 
  4. Ipoh on York (dekat York St, dekat ngan QVB).
  5. Ughyur Cuisine dekat chinatown pun sedap. Asik masakan melayu je. cuba kelainan skit.
  6. KFC dekat punchbowl and dekat townhall tu halal. Cuma jgn order nugget n popcorn chicken.
  7.  Dekat anzac parade (UNSW lower campus) melambak2. Ade sedap rase, ayam goreng 99, Its time for thai, pondok buyong, Kaki Lima.
  8. Kedai org arab pun melambak, cuba check logo halal.
  9. Istanbul, Newton. Order pizza or kebab. bukak sampai 1 pagi. 
  10. Sydney fish market, ketiga terbesar di dunia taw. kat sini kena hati2 skit. sila ckp kat counter yng kau tak nak letak bacon/ beer. tp sedapppp, fresh n berbaloi.
or kalau korang nak makan daging unta blh ke lakemba, sydney.

Dekat sydney mmg tak susah nak cr halal food sbb die ade dimana2. Kalau rasa nak save duit just beli roti dekat coles n makan ngan nutella ke, mayonnaise ke, tuna dlm tin tu ke.

Tuk air minuman pulak, air dekat satu oz ni mostly blh minum direct trus dr pipe cume kau jgn minum air panas direct dr paip k.

Pengankutan

  • Kalau pg berdua or bertiga n nak round city je n dtg sydney pun dlm 2, 3 hari je aku cdg kan beli mybus 1 multiten and mybus 2 multiten je. kalau stay dlm seminggu n nak pg tempat jejauh aku cdgkan beli mymulti3. Kalau berdua nak sewa kete cam tak berbaloi sebab parking kat city tu mahal. naik bus/ train je. pengankutan awam sydney sgt okey n tepat masa. n korang akan banyak jalan kaki sebenarnya dlm city tu. lupe plak, free bus pun ade bus no 555.Mybus, mymulti adelah dua benda yang berbeza.
  • Opal card pun senang jugak sbb lepas 8 kali trip dlm minggu tu, korag akan dpt free ride dlm minggu tu jugak.
  • Kalau bawak org tua, n pg ramai, n nak pg tempat jejauh aku sarankan sewa kereta je. Macam aku dulu, bila family aku dtg, aku sewa kereta n beli mybus 1 multiten,  sbb org tua tak larat nak jalan kaki lama2 lenguh katanya. lagipun bila -+x/ harga ticket bus tu sendiri tuk beberapa org boleh cover parking. nanti aku ajarkan macam mana nak dpt parking murah.
  • Sewa kereta tak la mahal sgt sebenarnye. sehari kau blh dpt dlm $35 dekat hertz, budget, eurocar or lain2 blh check dekat http://www.vroomvroomvroom.com.au/ . insurans aku tak galakkan kau beli dr company kete sewa sbb rege die mahal n die cover skit je. Insurans, korg blh beli dekat ni https://tripcover.com.au/ beli dekat sini je lg murh n die cover banyak. err ni untuk kereta sewa di oz je k.
  • sila tempah online awal2 sebelum dtg k.

Shopping 

Ape yang org slalu beli/ shopping bile dekat oz. Ni yang ni penting so that korang blh budget brape nak bawak.
Ade 2 factory outlet (DFO) di sydney yg femes; Hombush and Birkenhead Point.
  • cenderahati/ tshirt/key-chain dll boleh beli dekat paddy's market. murah sgt.
  • correlle/pyrex/ corning ware --> beli dekat world kitchen. dekat alexandria and dekat birkenhead DFO pun ade.
  • noritake --> murah jugak. sila beli dekat Victoria Basement, alexandria
  • Fossil --> Hombush outlet ade.
  • Oroton --> hombush or birkenhead outlet
  • Perfume yang boleh tahan murah dan fish oil (vitamin) blh serbu dekat discount chemist
  • tuk yang ade baby blh jenguk pumpkin patch dekat DFO
  • kasut2 cam hush puppies, clark, converse, nike, blh tahan murah jugak. aku beli dekat DFO jugak
  • cotton on kdg2 blh dpt $5 selai baju. 
  • kalau nak naugart ade jual dekat paddy's market
Aku tak gallakkan korag shopping dekat QVB/market street (dekat ngan hyde park) or bondi juction sbb better korg pg DFO, harga berkali ganda murah.

Bila masa yang sesuai melawat Sydney
  • sydney mempunyai 4 musim; summer (dec- feb), autumn (march- may) winter (jun- august), and spring(sept - nov). penting tuk thu supaya boleh bawak pakaian yang sesuai.
  • Bile ade festival/ aktivi seperti :
    • Vivid sydney (22/5/15 - 8/6/15) cantik. Opera house, darling harbour and townhall warna warni. http://www.vividsydney.com/ tuk info
    • sculpture by the sea sepanjang bondi beach ke coogee beach. slalunya november.
    • Pokok jacaranda pada musim spring
    • time2 xmas (dec) or australia day (26 jan) or pertengahan tahun, sbb banyak sale n ade event yang best.
    • tiap2 sabtu malam dekat darling harbour pukul 9 malam blh tgk bunga ape free :)
    • Winter korang blh pg darling harbour or bermain salji di snowy mountain. 
Sculpture by the sea
sculpture by the sea
fireworks
Serba sedikit mengenai Australia
  • Menggunakan matawang Australian dollar (AUD, $). tak blh guna RM langsung k. aku penah guna maybank card and CIMB card dekat sini, blh keluarkan duit cam biasa. cuma kena charge brape hinggit ntah. dah lupe.
  • sila bawa travel adaptor k. plug die lain dr malaysia
  • Visa kena ade tuk dtg ke australia. buat online dekat http://www.immi.gov.au/Pages/Welcome.aspx senang sgt n murah je ($20).
  • Australia ni korang tak blh nak compare harga ngan malaysia ke bandung ke, china ke.. beza sgt. harga die mahal. nnti aku cite macam mana nak melancung ke beberapa tempat di oz dengan jimatnya.
Next episode, aku akan kupas:
-->  tempat2 yang dicadangkan or itenary di sydney
--> Budget

Jom layan pics

Pancake on the rocks



vivid sydney dekat opera house

vivid sydney dekat circular quay

salji di snowy mountain

bus lama time austalia day

raya di malaysia hall sydney

oz day :)


Tuesday, December 30, 2014

Hari terakhir di Bumi Australia & tidur di international ariport sydney

Hari ni merupakan hari terakhir di bumi australia setelah hampir dua tahun tak balik Malaysia.
Perasaan?
Bercampur baur.  opkos perasaan more to oz.. dah dua tahun duduk sini, 1.5 years in Sydney and another 5 months in Adelaide. Aku suke, keramahan penduduknya, aku suke kekurangan jenayahnya, aku suke environmentnya, aku suka cara melayan sesama mereka. Aku rasa tenang disini. Mana mungkin aku akan lupekan oz.

Flight dr Adelaide tiba di Sydney pada pukul 10 malam, n flight ke Malaysia pd pukul 8.50 pagi keesokan harinya. Sudah tentu aku pilih untuk bermalam di airport sahaja. Tidak ke Malaysia Hall (teksi kesana je dah $40, pergi balik dah $80, kan kos dah tu). So, aku nak bg tips tuk bermalam di International aiport sydney.

- Domestic airport and international airport di sydney adalah berbeza, namun jaraknya tidaklah jauh sgt. aku rase tak sampai 7km pun.
-bile kau sampai je kat international airport, pg dekat arrival yang mula2 skali, kat situ cr port tuk tdr. beres, sbb aiport akan ditutup pada pukul 12 malam - 3 pagi. dan ade org akan arahkan kan kau pg dekat port yang blh tdr tu.
- Akan ade pemeriksaan pasport and boarding pass, ye la. die taknak la org yang tak de pasport n boarding pass tdr situ, karang jadi pape kang. means tak sume org boleh tdr situ hanya org yg flight die pagi je blh tdr.
- Bawak le selimutke, sleeping bag ke. Cam aku pg td, tdr kat lantai je, nasib bawak bantal. actually, sgt sejuk taw even skarang summer.
- Pukul 3 pagi airport akan bukak, blh pg ke depature and mandi dekat sana, ade toilet yang ade shower. towel bawak sendiri la n ade banyak kedai sudah mula beroperasi sekitar 4 pagi.

done.

-fifi-
5.07am
31/12/2014
international airport sydney


Monday, October 13, 2014

Resepi Pancake ala Pancake On The Rocks

Walah.. tajuk resepi tak nak kalah..ala Pancake On The Rocks gituuuuuu.. Aku bukan penggemar pancake.. tp sejak makan dekat pancake on the rock, pancake tu dah boleh dijadikan sbg sajian makanan..


Sumber : encik Google.

Tp kalau nak makan dekat pancake on the rocks hari2 blh kopak la...

Resepi Pancake
Sumber: http://www.myresipi.com/top/detail/16713

Ingredients
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 sk baking powder
  • 1 biji telur
  • 1 cawan susu segar
  • 3 sb gula
  • 1 sb minyak
  • 1 sb mayonis (tambah)
Instructions
  1. Satukan tepung gandum dan baking powder
  2. Asingkan kuning dan putih telur. Pukul putih telur sehingga kembang dan putih. Dalam bekas lain, campur kuning telur,gula dan susu. Kacau sebati
  3. Masukkan minyak dan susu td dalam no1. Kacau hingga sebati. Kemudian masunkkan putih telur dan kacau secara kaup balik.
  4. Sedia untuk dimasak atas pan api sederhana besar.


Resepi Coklat
Ingredients
  • 1 sb butter/mentega (just nak mencantikkan warna coklat)
  • 3 sb susu segar
  • beberapa keping/potong coklat
Instructions
  1. Cairkan coklat dengan kaedah double boiler.
  2. Masukkan butter dan susu dan sedia untuk dihidangkan.


Tadaaaaa... walaupun rase die tak sama langsung dengan rasa pancake dekat pancake on the rocks, tp still sedap.