Wednesday, September 30, 2015

Pengangkutan interstate

Assalamualaikum,

Kali ni aku nak share bagaimana korang nak pg dr sydney ke melbourne ke adelaide. Senang cite interstate punye pengangkutan nak naik ape.

1. of course flight yang ni mmg tak blh nak disangkal lagi. mostly sume org akan amik flight sebagai kaedah utama untuk sampai ke destinasi dgn cepat kan.

2. kereta/campervan/. Yup kereta, korang tak salah baca ;) aku dah penah pg dr adelaide ke sydney ke melbourne n patah balik ke adelaide. menarik gitu. Tp berapa hari cuti daa yang korang perlu mohon nak travel pakai kereta. tp view die fuhhhhh.



Dr Adelaide ke Sydney, kalau ikut jalan yg kat tgh2 tu (tgk map) mmg sepanjang jalan view korg mmg macam gambar yg kat atas ni. macam agak boring jugak. nnti jumpa la pekan kecil2 yang cute2 miut. Kalau nak pg sydney dr adelaide or vice versa, elok la singgah melbourne. Baru gmbr akan jd macam kat bawah ni..





Pengalaman yang sgt berbaloi.

3. Bus - Yang ni, aku cuba dr Melbourne ke Adelaide bulan 12 tahn lepas. ye la tiket flight mostly dah mahal sbb bulan 12 org nak balik beraya xmas. Aku naik bus kol 8 mlm di Melbourne dan sampai lebih kurang pukul 6 pg di Adelaide. Penuh jugak bus tu. Jimat pun jimat plus sorg boleh bawak max 20kg rasanya.
Untuk timetable bus, harga sume blh tgk website ni Firefly. Tp yang ni untuk Sydney/Melbourne /Adelaide je la.

4. Train. Okey yang ni aku tk penah cuba tp akan cuba insyAllah. teringin jugak pg Perth naik train ye tak. Boleh tgk website ni kalau nak naik train k. Great Southern Rail

Tu saje tuk kali ni.
Macam biasa, ade pape nak tanye blh email ke faridda.ashiken@gmail.com sbb aku jrg bukak blog. tkt time aku reply, korang dah booking or dah berlepas ke oz ;)



3 comments:

  1. kalau Nana nak bercuti ke Aussie, boleh jadi tour guide..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blh Nana, moh le ke sini. Dtg October ni pun takpe. Ajak si Am. Blh gi konsert Big Bang same2 ;)

      Delete
  2. I am grateful to you for this great content.I am reading your article and its very nice, useful & helpful
    Thanks for sharing this useful information.
    Maxi taxi | Melbourne maxi taxi |Maxi cab

    ReplyDelete