Tuesday, December 28, 2010

resULt sudaH keLuaR ??

Assalamualaikum.. (yes.. kena starting tulis cam gini).. Tinggal beberapa hari lagi Uni nak bukak dah.. so tggal beberapa hari lagi keberangkatan hamba ke bt pahat.. hoyehh.. InsyaAllah next sem will be the last sem.. sgt jeles melihat kawan2 yg lain yg sudah pun memulakan sesi praktikal.. tp sabar itukan sebahagian drpd iman.. Apa yg berlaku juga.. InsyaAllah akan ada hikmahnya..

petang td si azuwien memecahkan persoalan di kepala ku dengan menghantar msg yg berbunyi.. salah.. yg bertaip " Beb.. result dah kuar.. cane? " Actually amatlah baguih berkawan dengan si Azuwien nih kerana die nih kawan yg meng'alert'kan aku dengan result2 nih.. n sebagai balasan aku akan memberitahu die aktiviti2 yg tgh berlangsung dekat u nih.. tgk.. betapa kami saling memerlukan.. bak kacang dengan kulit.. (Ai, aku cop kulit yer.. ko amikla kacang..) sbb ..
|
|
|
|
|
v








yeah.. zack zukhairi.. sy pinjam ini ya..


ngeh2..tahun 2010 pun sudah mencapai penghujungnya... (next entry la..cite bab 2010 nih..)
pasal result dulu.. Alhamdulillah.. result dah pun keluar.. Walaupun kurang memuaskan tp bile ingat2 balik.. "kite kan akan dpt sebanyak mana yg kita usahakan".. so.. mungkin.. (bukan mungkin lagi..) tp banyak main kot.. (eh.. tp banyak main ke? cam last sem killer sem jew.. dengan 2 subjek programming) Tp sume kawan2 sy lulus.. Alhamdulillah.. so.. next sem.. last sem.. akan berusaha bsungguh2.. (actually, tiap kali lepas dpt result jew.,. mmg aku ngan ai bersemangat tuk belajar..).. SEManGaT.. BerusaHa.. Aja..aja FighTinG.. !! ChayoK.. (per lagi..) GambaTe..



Thursday, December 23, 2010

blogKu

huhu.. cik zulalina abd rahman.. muncul di fb ku mengatakan "wah fifi.. hari2 update blog.." ayat tak cam gini lah) yes.. tidak dinafikan sy memang suke menghabiskan masa bile on9 dengan baca blog org lain, or update blog sendiri.. n kalau diperhatikan.. blog ni lebih banyak sy bg perhatian dr fesbuk ku sendiri.. sebabnye.. tak sume org bley bc blog nih..so bley tulis sesuka hati.. (hahaha.. gelak jahat.. fifi bengong) jadi tuk ape kau tulis kalau tak nak sume org bc? jawapannyer.. tulis tuk suka2..

dolu2 penah ade cite2 nak tewaskan si Stephenie Meyer tu, takpun si Rowling tu.. takpun si Ramlee Awang Murshid.. Tp cam takde harapan jew.. kalau tak, sure dah jadi kaya-raya dah nih.. kaya-raya + femes cam oprah ke.. takmo la.. taylor swift.. takmo jugak.. jadi diri sendiri jew la.. bersederhana.. nnti kalau kaya + femes plak sure riak bagai.. sbb tu la jadi camni jew.. syukur kepada Allah sebab jadikan diriku sebegini.... Ape kau melalut nih fifi...



wat leina..
tgk aku bley melalut kat sini sampai lebam taw.. sbb takde sape yg akan stop kan aku.. klu kat luar aku tak bley bercakap sgt.. sebab

  1. cakap itu penat..
  2. tekak mudah kering..nanti aku kena minum air banyak2 kalau asik ckp..
  3. kawan kite si asmah tu sgt suke bercakap sampai tak henti2 jadi aku lg suke dengar.. windula kat budak dem kan..



" Ketawa kecewa terpisah
Jalan yang lurus kian berhalang
Adakah semua ini yangku inginkan
Ataupun hanya mengejar dunia semata-mata
Ku harap ku masih percaya " -aizat sungai lui-




Den tgglkan ikau dengan pic2 DEM yg sure kau rindu..

hiasan DEM yg last minute

kiter sume ngan pn mek..

rindu tak minah nih? aku windu..

dinner JKM..

bbq rewang bersama en salvinder..

patot le ayam sume hangus.. api cam gini..

aish.. camne bley terupload pic ni plak.. maaf yer leina

MEDsPeC

malas la nak upload banyak2..


Wednesday, December 22, 2010

Cook vs HosteL

Mostly parents sekarang hantar anak2 diorg pegi skola yg berasrama.. sebab duk asrama mmg kita bley berdikari + blaja agama banyak2 (even bukan skola agama pun).. maksudnye kau punye solat akan lebey teratur.. yer la sbb solat jemaah 5 kali sehari + lepas solat akan mengaji.. blaja pun senang.. nak wat study group or ape2 mmg senang.. bak kata mmg hidup akan teratur la dengan pagi pegi skola, tgh hari dgn prep nyer, petang ngan wajib sukan nyer n malam dengan prep ag.. sampaikan ke hujung mggu dengan gotong -royong... so, sy adelah antara budak yg kena duk asrama dr form1- form 5.. sape lagi..? angkat tangan

akibatnye benda paling sume perempuan kena tahu sy jadi kurang tahu.. ape die.. YES..'masaK'. sy rase benda nih sume jadi masalah kat girlz lain jugak.. Mane ade kelas memasak kat hostel.. takkan nak harapkan kelas ERT time blaja KH dulu.. sewius.. dulu sy mmg tak ske masak.. sy lagi suke mengemas rumah sampai takde habuk.. disebabkan kat api itu panas dan akan watkan diri ini panas jew bile masak.. tak kan kau nak pasang aircond kot kat dapur? yg bestnyer adik sy si Anis tu mmg kalahkan sy time masak dulu.. masak die taraf mama woh..

Yg paling sy taw, sy hanya sgt taw masak tomyam ngan rendang ayam jew.. masak merah, lemak, asam pedas, mee goreng, ape lagi sume tak tahu.. so kesedaran tu muncul bile masuk silat la.. bile dpt wakit perak.. time tu belum masuk kem lagi.. so dengan budak UTP ngan PUO join training dekat PUOnyer.. dengan perak tak bg bajet ag.. HARUSLAH memasak makanan tuk satu team.. budak PUO yg ada just 3 org perempuan jew time tu.. so haruslah pandai masak..

Start dr situ.. selain dr blaja di PUO, blaja silat jugak tak lupe dengan belaja masak jugak.. so sekarang nih.. YES.. sy dah boleh masaK..uh well.. setakat nak jamu org tu.. cakap saja mahu makan ape.. hehe (berlagak).. tp sy still belaja lagi.. sgt teringin nak belaja wat kuih dulu2... so.. 2nd cite2 ialah mahu menjadi chef tuk diri sendiri...

bg sy.. sume perempuan harus tahu masak..bukan sahaje masak malah mengemas rumah sampai bersih jugak harus tahu.. mmg girlz2 sekarang mostly ag minat blaja wat cup cake, cake, muffin, cookies n segala benda yg cute miut tu.. tp takkan kau nak bg suami kau makan itu jew tiap2 hari kan.. so kena balance okeh.. kalau tak tahu, boleh belajar n kalau tak minat pun boleh pupuk.. so kalau org kata " ala perempuan.. blaja tggi2 pun akan masuk dapur jugak".. cakap jew.. HARUSLah..

Tuesday, December 21, 2010

TempuR Mesia..Congratz

dah pukul satu lebey tp still tak bley tdr.. tp tak tdr pun tgh hari or petang td.. oleh kerana dah lame tak on9.. so ni la masenyer..

bile bukak fb.. home page.. trus baca..

*
*
*

scroll ke bawah tuk kepastian.. cr tuan punye badan punye status..
*
*
*
*

SaH... meNang GOLD..

huhu.. budak kelasku si ikbal aka 'eyeque ball' tu dpt emas dlm tempur... bukan wakil U saje taw tp wakil malaysia taw dekat Thailand dlm AUG... sgt terror kot.. tp mmg rezeki die lah.. mmg tiap2 petang rasenyer die jogging. Jogging die tu bukan jog biase2 cam kiter sume nih.. tp jog die tu tahap berlari laju taw.. dahsyat r.. Benda yg tak bley lupe bile kat PKU dulu time nak wat medical check up nak check nadi ke teknan drh lupe la.. org lain mostly 80 keatas.. tp die bley dpt 50 lebey.. mmg sgt aktif la.. congratz..

ALLAH dah terangkan sebenarnye..yg kita akan dapat ape yg kita usahakan... jadi berusaha tanoe jemu dlm sume benda.. Alang2 menyeluk pekesam.. biar sampai ke pangkal lengan okeh.. maksudnye.. dah alang2 wat sesuatu.. wat la betul2 + sungguh2...


p/S : Rasenyer Astro perlu siar la AUG nih kat sport channel..

Monday, December 20, 2010

MekacIh sama Incik

baru jew edeN nak masaK tuk Lunch.. Pn Ai kol eden.. haa.. mahu bergosip la tuh... tp BUKaN okeh.. mmg setiap kali kewajiBaN Pn Ai tuK memberitahu den yg senarai tampal sudah pun kuar, mudah la bg kami bergosip2 sape yg dapt result baguih.. or mengimbau balik soklaN2 yg susaH2 tu.. sebab den mmg slalo maleh mahu check result den..

Our NightMaRe is FinaLly OvEr... hoyehh.. mmg den ingat kalau teruk, den nak repeat jew subjek applied micro C nih.. den mmg sgt suke subjek nih ssb banyak main ngan program.. tp sume senior den kata subjek nih killer subjek sbb incik M.fauzi yg ajar.. tp Allah itu amat memahami.. n Allah itu amat pemurah lagi penyayang dekat den n kenkawan den.. Allah telah membuka kan pintu hati incik M.fauzi tuk sem nih.. Incik M.fauzi sgt baguih mengajaR sampai kan bile incik mengajar, den slalo ingt pada incik hanafiah.. lect den yg sgt den kagumi dkt puo dulu.. tp kelas fuzzy n applied micro C yg straight 4 jam mmg den n kenkawan den sampai ngantuk2 tuk lalui.. Tapi incik mmg terbaiK.. incik mmg sgt pandai ++ suke bg nasihaT..

Mekacih incik.. den br jew lepas nengok senarai tampal tuk result Fuzzy + applied micro C... Alhamdullilah... syukur kepada Allah yg tidak terhingga.. Terima kasih En.. Jasa en mmg tak dilupakaN.. syukur Sbb den ngan kawan2 yg den ajar juga lulus..

Mahu nengok..? Nehi.. nehi.. nehi..



Saturday, December 18, 2010

Mggu nih banyak perkara yg kurang besh berlaku.. Ape yg berlaku itu sudah ditentukan olehNYA.. dan dlm hati selalu kata.. Kalau kita rase kita susah.. ade org lagi susah dr kita dan insyaAllah dengan segala kesabaran kita itu, Allah akan mengantikannya dengan ganjaran yg lebih hebat lagi..
InsyaAllah..

Sabarlah dan yakinlah...


Wednesday, December 15, 2010

tV lagik?

cuti..
duk rumah..
sambil..
tgk ini..


*
*
*
*

cahaya


dan ini..

cinta kirana
*
*
*
*

tp yg tak beshnyer..
panjangnyer..
n tak tahu bile nak hbs..
sgt tak logik pun ade..



kadang2 sampai geram pon ade.. agak2 le nak wat cite sampai panjang skali pun.. dr heronye bley hilang ingatan dah pulih balik.. dr hero nye mati tetiba ade muncul balik muka yg sama...dari takde asal usul tetiba bley ade.. rupenye kena culik dari kecik ag.. n asik2 si cahaya jew yg nasibnye malang n die still sabar jew.. plg sabar skali bile tgk citer Intan.. dr die single bley ade family.. n siap anak perempuan die bley buta n nampak balik.. siap anak die bley hilang ingatan pulak.. aduyai.. tak logik2.. bile nak hbs cite cahaya nih.. rasenye dah lame sgt dah nih..



TP sy akan Tunggu citer Nih..


~ BuKaN diriKu ~
(tp hanya dpt tgk tuk 2 mggu jew sbb nak balik u dah..)







dijangkiti Ai ?

dah berhari.. rasenyer dah nak sampai seminggu dah.. Air mata nih tak henti keluar taw.. Mata nih dah nak jadi mcm mata vampire jew.. merah menyala.. ni sume gara2.. isteri en zam hero.. pn Azuwien yg telah menyebarkan penyakit yg amat merbahaya ni.. harap maaf yer Ai..
tp serius weh.. "Nape mata kau time sakit dulu tak cam mata aku nih ?"

Thursday, December 9, 2010

The biggest LosEr

Setiap hari tgk The Biggest Loser.. n setiap hari semangat berkobar2.. so.. cuti nih mmg ade plan tuk kuruskan badan balik.. sejak dah stop silat.. dah jarang sgt jog... MAHU KURUS.. MAHU KURUS.. (macam la dgn menulis bley kuruskan badan..) per lagi.. MULAKAN SENAMAN SEKARANG... yes.. ni janji sy..

Sunday, December 5, 2010

SalAm MaaL HijRaH

kalau dolu2... nak dkt 1 muharram jew.. akan dengar lagu ni dimainkan di radio..


"1 Muharram detik permulaan..
perkiraan tahun Islam Hijrah..
perpindahan Nabi dan Umat Islam..
dari Kota Mekah ke Kota Madinah"

*
*
*
(Sila Sambung SenDiri)


Tp kalau sekarang.. mmg tak dapat la nak dgr
lagu2 cam gini.. maybe.. InsyaAllah dkt IKIM.FM adelah lagu nih... or sama2 kita tggu Maher Zain wat lagu tajuk maal hijrah okeh... TAPI..


ITU SUME TAK PENTING... !!!
(tanda seru sampai 3 watkan benda nih perlu diambil perhatian)


Ape yang penting adalah pengisian di sebalik Maal Hijrah itu sendiri yang merupakan suatu hari yang penting bagi umat Islam kerana ia menandakan peristiwa penting yang berlaku dalam sejarah Islam. Ia memperingati penghijrahan Nabi Muhammad dari Kota Makkah ke Madinah pada tahun 622 Masihi.

Kita.. sebagai umat Islam.. haruslah berkorban untuk berpindah daripada bentuk negatif yang ada dalam diri kepada bentuk-bentuk positif yang selaras dengan Islam. Berkorban ataupun jihad perlu tersemai di dalam jiwa masyarakat Islam sama ada dari sudut pengertian mahupun sikap.



~ ReNung-ReNungKan Dan SelaMat beRaMaL ~

Wednesday, December 1, 2010

Last Day FinaL eXaM..

sy mahu bercerita panjang.. ya.. bile tengah tension ++ mahu rehatkan kepala tp tak dpt rehat.. memang sy mahu bercakap banyak2 tanpa henti2... sy amat geram sebenarnye.. petang ni ada test applied micro C.. yesh.. mmg meng'apply'kan kat diri sy sekarang nih.. adoyai.. bukan hafal rumus jew tp termasuk hafal coding.. hello.. 9 chapter kot... so nape kau tak fhm kan jew coding tu.. tak yah la hafal?

ngee..
sy dah cukup faham dah coding tu.. cume kena la hafal die nye keyword and the next step.. banyak kot.. bila mengadu kat mama.. mama hanya ckp.. "pg minum susu + madu.. br boleh ingat".. mekacih mama... mama mmg memahami.. alamak.. tp malas mahu ke kedai semata2 nak beli susu + madu.. so.. sy dgn baiknya mahu memberi tips bagaimana hafal secara berkesan..

bagaimana mahu hafal ape2 dlm keadaan banyak sgt nak dihafal?
  • bgn awal ye kawan2.. dlm 4-5pagi.. mmg confirm ingat..
  • tulis banyak2..
  • push la otak supaya bley hafal..
  • makan ikan banyak2..
  • semut + kepala ikan (termasuk kari kepala ikan or asam pedas sedap gila kepala ikan merah tu) tak nak la makan..
  • makan kismis.. + susu + madu..
ai asik duk usha2 sini .. sambil berkata " wah free nye si budak fifi nih.. siap pg2.. bley jumpe sv.. bley jemur kain.. + bley update blog ag..." sy dgn free nye menjawab " huhu applied micro c kot " tangan ke dada.. mata ke atas.. (tak faham?.. mls nak explain).. yes.. mahu balk esk.. mahu setel sume hari nih...
aishh.. geram.. sbb banyak betol coding nak kena hafal...

mahu tgk?

banyak kot.. huhu.. tu br chapter.. .. mahu study.. (asal aku nih siap bley bukak lptp.. free sgt kah?