Saturday, July 31, 2010

.:asIk maKaN:.

sejak akhir2 nih blog nih asik papar pasal makan jew kot.. hopefully... tuk minggu ni jerk.. sy mahu kurus...

sepanjang mggu ni.. ape yg sy masak tuk diorg adalah benda2 yg sgt menggemukkan... ohh.. sewius.. ni kot kali terakhir masak cam nih tuk dis sem.. klu nak ag tggu sem depan k... (almaklumlah excited duk umah sewa.. excited masak..)


ni cam lagsania... tp actually aku tak bg nama pun tuk benda nih... tetiba ai bg nama cam lagsania...


yeah.. pizza yg masak pagi td bersama nasi goreng.. wah.. b'fast jew pun..



.:SY+MAHU+KURUS:.
*
*
*
*
.:TANGAN+TOLONG+JGN+MASAK:.
*
*
*
*
.:OTAK+JGN+PIKIR+NAK+MASAK+PUN:.
*
*
*
*
.:KURUS+KURUS+KURUS:.


Thursday, July 29, 2010

.:sushi kemahuaN @ KeperluaN ? :.


Mari makan sushi... Entry ni sempena sushi kat umah tak hbs2..akibat terlampau excited nak wat sushi for the 1st time.. banyak nyer yg kitaorg wat.. cam nak wat kenduri.. yg paling best siap bg kat umah depan ag sushi ni.. ( mintak maaf yer makcik, sgt slaloo lalu jalan depan umah makcik tuk ke kelas)..



the ingredieNt :

mayonis

tuna (ni wat sendiri ok)


sayur (kubis + carrot+ timun hiris halus)


kubis


telur dadar


seaweed (pic blur plak)


nuggets (potong 4)

sosej

crab stick

roti



sushi tuk ija n the geng..


sushi tuk makcik depan umah

*
*
*
*
Mari MakaN denGan HePy
*
*
*
*
Okey.. kan sy dah tak bley nak makan sushi kat sushi king.. so... ape yg penting.. ape yg kita makan.. mcm mana cara buat die.. bekas2 die.. bahan2 die.. mustilah dari yg halal dan bersih ok..
skrg ni.. ramai (terutama skali empunya blog) yg tak sedar kepentingan halal ni.. Asal ada tanda halal jew dah bley makan.. n asal tgk org melayu jual jew dah bley beli.. dah bley makan.. tak boley macam tu ok.. kita kena titik beratkan sume nih.. kan Allah dah bagi panduan.. ape yg blh.. ape yg tidak.. MESTI.. ikut okey.. sbb nanti akan jadi darah daging kite jugak... so tgk amalan para 'HAFIZ or HAFIZAH'.. diorg betul2 jaga pemakanan diorg supaya apa yg diorg makan tak memudaratkan diorg tuk menghafaz surah.. okey...





SPECIAL CREDITS :

IJA (tq ajar)
budak2 yg tolong rewang skali (Ai n AkmAL)
kawan2 yg dtg umah tuk tolong habiskan..




Wednesday, July 28, 2010

PeNat adeehh..

Mggu ni penat skit... bukan skitt.. tp banyak.... adehh... dah lame tak bz cam gini...
skg dah kembali bz.. bukan bz biasa.. tp super duper bz... i like....

jadual sem pack sgt... even hr selasa n khamis takde kelas n hari jumaat pagi jew de kelas.. terasa sgt bz.... mane taknyer... hari isnin petang 2-6pm menatap fuzzy dengan incik m.fauzi... hari rabu petang 2-6pm menatap applied micro C dengan incik m.fauzi lagik... lagi..? yes.. sy respect same incik.. Incik sgt bagus mengajar.. mengingatkan sy dekat incik Hanafiah time kat poli dulu... tp bile incik takde next week n ganti plak kelas malam selama 2 hari berturut.. sy betul2 rasa tak larat.. penatnyer..

banyaknyer keje yg nak disiapkan...sewius.. banyak... dengan project fuzzy + micro C = fire fighting robot.. (eh cam project Psm nih) mmg la... cam project aku.. tp die nyer spec lagi susah skit la.. sbb nak apply bg dua2 subjek tu.. tp x mudah la nak siapkan dlm masa 5 minggu (tak mengalah cume kena kuat berjuang skit).. psm ag... project ag.. assignment ag...report ag.. adeh...

fifi ini "RAJIN" sungguh (kena guna keyword RaJiN.. nanti kalau 40 kali sebut baru betul2 rajin...)

InsyaAllah.. sy boleh... Allah kan suke org yg berusaha.. Allah kan sentiasa ada...

"TiaDa yg MustahiL jiKa DtgNya darI AllaH"


P/S: Hidup ni adaLah perjalanan yg sgt singkat... aPabila melakukan sesuatu.. fikirkan ttg masa depan.. Fikirkan balasan yg akan kita dpt di akhirat kelak.. Ingat.. Kita adalah Khalifah di muka bumi ni.. ada tanggungjawab yg perlu dilaksanakan.. Setiap perkara yg kita lakukan akan mendapat balasan walaupun sekecil2 zarah.. (sekadar memperingati diri ini... oh.. aku sungguh lalai...)


Friday, July 23, 2010

Hati sy Sgt TerusiK....



huhu.. bile tgk poster ni sure la hati terusik skit... mane taknyer.. gambar tu masum dis year..
n sy tak join tuk masum ni..

Mudah-mudahan ditetapkan hati..

oklah.. mahu promote team siLat UTHM.. sape2 mahu join.. sila dtg training dkt belakang dewan badminton UTHM... training hari jumaat, sabtu dan ahad malam.. serta hari rabu petang tuk fitness... sy? insyaAllah dah bersara kot dari sukan nih..

Sukan nih insyaAllah selamat ( injured setakat lebam, terseliuh, bengkak kaki + tangan, sengal2 badan, kena tendang, tumbuk tu standard la kan.. ni kan martial art) JIKA mematuhi peraturan yg ditetapkan.. i mean pihak lawan pun haruslah follow the rulez..


" takkan melayu hilang didunia"


SyaaBaN

Alhamdulillah, skrg ni kita dah masuk ke bulan syaaban.. hampir kepada pertengahan bulan syaaban...

Syaaban merupakan bulan ke-8 di dalam kalendar Takwim Hijrah. Selepas bulan Syaaban, umat Islam akan menjalankan ibadah puasa di bulan Ramadhan. Bilangan bulan Syaaban adalah 29 hari sekiranya anak bulan kelihatan, atau 30 hari sekiranya anak bulan tidak kelihatan.

Syaaban juga dikenali sebagai bulan 'penyimpangan' atau 'berpecah', kerana kaum purba Arab akan berpecah untuk mencari untuk mencari sumber air di padang pasir bagi ketibaan bulan yang seterusnya (bulan Ramadhan ialah bulan yang panas).

Dan apabila Rasulullah SAW datang, beliau mengekalkan nama Syaaban. Rasulullah SAW telah banyak menyebut tentang pelbagai kelebihan bulan Syaaban dalam hadis-hadisnya.

Pada malam kelima belas bulan Syaaban, adalah malam Nisfu Syaaban. Mengikut tradisi Islam, baginda Nabi Muhammad s.a.w. berkata yang malam ini Allah akan mengumpulkan buku amalan yang lama dan menggantikan dengan yang baru bagi tahun yang akan datang.

Umat Islam digalakkan berpuasa pada bulan Syaaban sebagaimana hadis:

Sabda Nabi s.a.w : Bahawa puasa Sya`ban kerana membesarkan Ramadhan, siapa yang berpuasa tiga hari daripada bulan Sya`ban, kemudian dia berselawat atasku beberapa kali sebelum berbuka puasa, maka diampunkan oleh Allah dosanya yang telah lalu, diberkatkan rezekinya. Antara lain sabdanya lagi: Bahawa Allah ta`ala membukakan pada bulan itu tiga ratus pintu rahmat. (Al-Hadis)

Antara amalan dibulan syaaban :-

*Memperbanyakkan puasa sunat Sebagaimana yang telah dijelaskan terdahulu bahawa Rasulullah SAW. lebih gemar untuk berpuasa sunat dalam bulan Syaaban berbanding dengan bulan-bulan yang lain. Justeru itu adalah patut bagi kita selaku umat Baginda mencontohinya dalam memperbanyakkan puasa sunat bagi menyemarak dan mengagungkan bulan Syaaban ini.

Di dalam kitab Durratun Nasihin ada menyebut sebuah hadis yang menyatakan bahawa Rasulullah SAW. bersabda yang maksudnya: "Barangsiapa berpuasa tiga hari pada permulaan Syaaban dan tiga hari pada pertengahan Syaaban dan tiga hari pada akhir Syaaban, maka Allah Taala mencatat untuknya pahala seperti pahala tujuh puluh nabi dan seperti orang-orang yang beribadat kepada Allah Taala selama tujuh puluh tahun dan apabila dia mati pada tahun itu maka dia seperti orang yang mati syahid."

* Memperbanyak doa, zikir dan berselawat kepada Rasulullah S.A.W. Sabda Rasulullah S.A.W.: "Barangsiapa yang mengagungkan bulan Syaaban, bertaqwa kepada Allah, taat kepada-Nya serta menahan diri dari perbuatan maksiat, maka Allah Taala mengampuni semua dosanya dan menyelamatkannya di dalam tahun itu dari segala macam bencana dan penyakit." (Dipetik dari kitab Zubdatul Wa'izhin)

* Bertaubat Diriwayatkan dari Umamah Al Bahili Radiallahuanhu, dia berkata: Rasulullah S.A.W. bersabda yang maksudnya: "Manakala masuk bulan Syaaban, sukacitalah dirimu dan perbaiki niatmu."

Pada bulan Syaaban, ada satu malam sangat dinantikan umat Islam iaitu malam Nisfu Syaaban.
“Allah melihat kepada hamba-hamba-Nya pada malam Nisfu Syaaban, maka Dia ampuni semua hamba-hamba-Nya kecuali musyrik (orang yang syirik) dan yang bermusuh (orang benci membenci).” [Riwayat Ibn Hibban, al-Bazzar dan lain-lain]. Biasanya diadakan majlis bacaan surah Yasin sebanyak tiga kali selepas solat Maghrib. Di celah-celah bacaan Yasin ini diselitkan dengan bacaan doa seperti :

Pada bacaan Yasin pertama, diniatkan memohon panjang umur.
Pada bacaan Yasin kedua, diniatkan memohon dijauhkan bala.
Pada bacaan Yasin ketiga, diniatkan memohon murah rezeki yang halal.



Tuesday, July 20, 2010

TimeTable



huhu.. banyak hari takde kelas....



LuncH berSama teTamu..

Hari ni umah ade tetamu nak dtg.. huhu bukan org lain pun.. it just my classmate nisa n k.miza dtg nak melawat umah sewa kami.. ngeh2...

dengan berbesar hati suruh nisa dtg time lunch.. bley lunch same2...awal2 pagi dah bangun tuk siap2 sedia b'fast n pg pasar.. nak masak.. almaklumlah dah ader dapur gas...

so for bfast masak maggie goreng bersama air milo panas


n for lunch sy masak


*
*
*
*

*
*
*
*


*
*
*
*


*
*
*
*

Eh2... ni bukan sup kosong.. ni air basuh tgn..

*
*
*
*
complete hidanganAlign Center


tq akmal cuz tlg aku...

Alhamdulillah.. ade rezeki tuk hari ini \(^-^)/


P/S: my bff muaz zuhair dah merisik his gf mila.. uhh.. best2...


Friday, July 16, 2010

RumaH baRu

Al maklumlah baru pinDah dr hosteL ke UmaH sewa... Nasib baik Umah sewa ni pun baru jew sehari siap... so tak banyak sgt yg nak kena keMas.. tp bukan itu point nyer... yg sy nak tunjuk...

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

barang2 kami sume mengalahkan org yg nak menetap kat sini.. huhuhu.. almaklumlah student...



Thursday, July 15, 2010

- tak kisah la... ok jew-

aku ade masalah skit bile nak ckp word 'tak nak' or 'tidak' nanti automatic akan jadik 'tak kisah... ok jew' padahal aku tak nak tu.. huhu.. amatlah susah nak sebut word tu.. akibatnyer aku slalu wat benda yg aku sendiri tak nak wat..

tp ketahuilah.. aku sbnrnyer tak sampai hati nak ckp 'tak nak' kat org.. bukan sbb ape.. tp sbb maybe bg org tu penting... or maybe dah takde org lain yg bley ckp nak.. or maybe ngah sesak.. mane taw.. huhu.. tp plz... bile nak tanye aku tu.. plz.. pk kan keadaan aku yg boley atau tak bley...

huhuhu..entah.. kdg2 bile susah nak ckp tak nak nih akan sakitkan hati aku sendiri.. yer la... tp bukan bermaksud aku tak bley wat keputusan.. tp aku tak nak keputusan yg aku wat tu menyakitkan hati org lain.. huhu tp kadang2 lebey gak org wat kat aku atau kata lainnyer amik kesempatan kat aku.. hey, aku sedar sume tu la... takkan la tak sedar... it just tolonglah paham bile nak sumthing or nak bantuan ke or nak teman ke or nak ape2 ke.. tgk la keadaan aku dulu..boley ke.. penat ke.. br balik kelas ke... urgent ke... dah rehat ke... or anything else...

banyak yg kena aku ketepikan bile nak penuhi sesuatu benda... aku terpaksa korbankan ape yg aku ske tuk wat benda tu.. tak besh la.... huhu kdg2.. aku kesian kat kawan2 baik aku yg terpaksa ajar aku tuk ckp taknak... hahaha.. tq ai n akmal.... tp sebenarnyer... selagi boleh aku akan penuhi permintaan sape2 jew n aku tak kisah klu aku kena korban sumthing pun... hey.. kiter akan happy klu org lain tersenyum kan... dats me...

ingat .. wat baik dibalas baik...


"hidup kalau tak menyenangkan org.. jgn la menyusahkan org... " <---- akmal punyer moto.


Yang SemPurNakanKu - 6ixth senSe-

-Yang seMpurnakanKu-

Kaulah bidadari dalam hidupku
yang selalu hadir dalam mimpiku
bunga yang selalu harungi hariku
anugerah tuhan yang sempurnakanku

Bila kau jauh
aku selalu rindu
bila kau ada
hatikan berbunga

ku akan selalu menjadi bintangmu
menerangi gelap dan mimpimu
aku setia disini mengusap tangismu
menemani sunyi dihatimu




Tuesday, July 13, 2010

.:bUHsaN:.

br jew 3 hari kat jhr.. huhu.. life dah kelam kabut.. mane tak nyer.. sume benda nak urus sendiri.. klu dulu duk hostel.. so tak yah nak pk.. skg sume nak pk pasal almari, nak tidur kat mana.. dengan ape... nak beli apa tuk tdr.. nak angkut barang dr tdi ke umah sewa cam mane.. dah le barang banyak.. cam nak stay trus jew kat jhr nih.. per lagi.. ( sesi meluahkan kat dlm blog.. lah... blog sendiri.. so ikut ske nak ckp ape..)

so.. umah sewa sume dah setel... skrg pasal study.. hhuhuhu.. pe ke tak bestnyer la tak dpt transfer 3 subjek tu... klu dpt transfer ag bagus.. ni.. org dah masuk kelas... kiter sibuk ag nak ulang alik gi fakulti rombak jadual.. hishhh....

hurm... tp takpe.. susah dulu n senang kemudian...