Tuesday, May 25, 2010

Ceramah oleh Ustaz Hassan Din

oleh sbb anis slalu mintak sy tulis benda2 pengajaran.. so sy tulis la.. (oh... tp.. ni kan blog sy.. ikut ske sy la nak tulis ape... nasib la die mintak tulis benda baik.. so bley terima)Justify Full

Alhamdulillah, 20 MaY yang lalu.. sy diberi kesempatan oleh Allah untuk menghadiri ceramah agama yg disampaikan oleh Ustaz Abu Hassan Din..
Ceramah yg tidak bertajuk tu disampaikan dr pukul 9 malam sampai 11 malam.. (skemanyer)...

okey2.. jgn skema..

ok.. dlm ceramah tu dpt la disimpulkan bahawa institusi kekeluargaan kita sekarang ini sgt rapuh..
banyak di dada akhbar (perghh ayat) sekarang ni memaparkan berita mengenai anak2 yg bertindak seperti memukul, mencekik, menendang dan lain2 lagi terhadap kedua ibu bapa.. dimanakah silapnyer? (uh.. tak bley tak skema...) dlm ceramah itu membincangkan tentang tangungjawab seorg anak n tangungjawab seorg ayah... (tak yah nak dibincangkan cuz sy rase sume tahu tanggungjawab masing2... yg menjadi masalah ialah bagaimana nak menunaikan tanggungjawab tu)

ok.. yg keduanya.. ustaz membincangkan tentang keadilan.. dlm Islam, keadilan itu tak semestinya 1:1.. Keadilan dlm Islam berlandaskan kemahuan dan tuntutan.. apekah itu? (yg ni sy nak membincangkan okey)...

P/S: sy mmg tak pandai nak bercerita balik.. jd akan menyebabkan kebuhsanan

ok... alkisah
ader org bertanya kepada Rasulullah...

org: selain Allah dan nabi siapakah yg patut kita hormat?
Rasulullah : Ibumu....
org: ok selain ibu, siapa kah lagi..?
Rasulullah : Ibumu....
org: Ye, sy tahu tp selain ibu, siapa lagi..?
Rasulullah : Ibumu....
org: Ye, sy tahu tp selain ibu, siapa lagi..?
Rasulullah : ayahmu....

jadi kita kena berkhidmat, berbakti kepada ibu kita 3 kali lebey dr ayah kita...
ustaz ckp lagi (ni sbg contoh ok).. klu kita bg ayah kita RM 10.. kita kena bg ibu kita RM 30... camtu la diibaratkan... ibu kan mengandungkan kita, melahirkan kita, menyusukan kita, bangun waktu malam menjaga kita, banyak pengorbanan ibu ok..

contoh keadilan lagi...

pasal pembahagian harta plak.. dlm Islam, lelaki akan mendapat 2 kali ganda dari perempuan.. kenapa? adakah itu tak adil... Adil wahai wahai kwn2 ku.. sesungguhnya undang2 Islam itu sgt adil.. kenapa? sbb lelaki slalu nyer akan banyak tanggungjawab nanti.. kena jaga emak, kena kerja cari nafkah... (n tugas2 lelaki la.. tak kan nak explain kot)...

lagi contoh..

ni bg yg nak berkahwin ramai.. camne yg dikatakan keadilan dlm beristri ramai...

okey.. sy wat kisah (padahal amik kisah ustaz)

Abu (bukan nama sebenar) telah berkahwin.. die beristeri 2..
Isteri pertama mempunyai berat 120kg... jadi die pun berkahwin tuk kali kedua..
Isteri kedua mempunyai berat 60kg...

ok satu hari Abu beritahu kepada isteri pertama & kedua...

Abu : syg, hari ni jgn masak ok. Abg nak bwk syg berdua pg makan roti canai....

sampai di kedai roti canai..

mamak: mahu order ape?
Abu: kami mahu roti canai..
Isteri pertama: Sy mahu roti canai telur 4 keping
Isteri kedua: Sy mahu roti canai telur 1 keping jew
Abu: Ok, sy mahu roti canai telur 2 keping..

okey.. ni la yg dikatakan keadilan dlm Islam.. Keadilan yg berlandaskan keperluan dan tuntutan..
secara logiknya.. tak kan la nak bg isteri pertama yg beratnya 120kg tu makan sekeping roti canai kan.. n takkan la nak bg isteri kedua tu makan roti canai 4 keping.. camtu la.. Adil itu berlandaskan keperluan dan tuntutan.. ok...

wallahualam...
Bold

Thursday, May 20, 2010

Ramlee Awang MurshiD













sy nak cita ttg Ramlee Awang Murshid..

sapekah beliau?
entah, sy pon tak tahu.. n die pon tak kenal sy kot... n sy pon tak nak kenal die.. Die adalah seorg penulis, penulis novel... genre thriller..

Ape yg sy suke ttg beliau?
Otak die.. ilham die.. pemikiran dier.. camne die huraikan satu2 babak n satu2 watak.. sgt dahsyat... dan bagaimana die menyelitkan unsur2 Islam didalam sume novel die.. Novel die sgt pelik.. klu la sy bley bg award .. mmg sy bg kat die..


Senarai novel?

Igauan Maut - Dewan Bahasa & Pustaka
Anugerah Pertama - Creative Enterprise
Pei Pan - Dewan Bahasa & Pustaka
Tombiruo - Alaf 21
Semangat Hutan - Alaf 21
Tombiruo Terakhir - Alaf 21
Ranggau - Alaf 21
Mandatori - Alaf 21
ADAM - Alaf 21
Satu Janji - Alaf 21
Bagaikan Puteri - Alaf 21
Rahsia Perindu - Alaf 21
Hatiku Di Harajuku - Alaf 21
Cinta Sang Ratu - Alaf 21
Hijab Sang Pencinta - Alaf 21
Ungu Karmila - Alaf 21
Personal Justice (ADAM versi Inggeris)- Alaf 21
Mikhail - Alaf 21
9 Nyawa - Alaf21
Cinta Sufi - Alaf21


sy dah ader sume koleksi die kecuali
  1. Igauan Maut
  2. Anugerah Pertama
  3. Pei Pan
sbb novel2 nih bukan diterbitkan oleh Alaf 21.. so susah tuk sy cari...

Tp yg sy nak sekarang ialah...


novel terbaru beliau.. Cinta Sufi...


sy berharap la.. penerbit2 filem kat luar sana ( cam boley sampai jew kata2 ni ) boley terbitkan cerita dr buku ke filem ke drama ke.. sbb citer die sgt best n di luar kemampuan kite tuk berfikir..amik la citer tombiruo, tu tuk terbit.. huhu.. teringin nak tgk ejim versi life.. (camne agaknyer nak wat muke camtu) Tak la asik2 citer cam bukan2 n ngarut jew tayang kat tv..

Tuesday, May 18, 2010

SejujurNye..


Sejujurnyer sy mahu cepat balik U.. sy mahu blaja balik.. sy nak membusykan diri sy.. Sy dah penat pk benda yg sepatutnyer takyh pk pun..

Sejujurnyer ag.. sy mahu mama balik cepat kat umah.. dah hampir 2 minggu mama takde kat umah bcuz of keje + bercuti... when aunty Dina nak ajak mama pg bercuti, sy mmg berat hati nak bg.. but bile mama kate dah lame tak bercuti so sy bg.. mama cepat balik cuz sy nak kawan berborak k..

Sejujurnyer... perasaan sy rase gundah gulana.. y? sy pun tak tahu.. tp klu bley sy nak hilangkan perasaan ni.. Ya Allah, berikanlah kegembiraan buatku. Permudahkanlah perjalanan hidupku. Amin..

Sunday, May 16, 2010

Ultimate Fighter

Skg nih.. bebudak SilaT UTHM ngah bz.. ngah bz training tuk MASUM 2010 fasa 2 kat USIM nanti.. erM.. klu ikutkan hati sy mahu join.. sy mahu tebus balik last year dlm jurus wajib n game UPSI hari tu.. sbb kami yakin kami boley dpt pingat dlm MASUM ni.. huhu... Tp tak dah kot.. erm.. sewius.. sy minta maaf kat abg peja n k.mai terutamanya n ct ngan nano.. cuz sy betul2 tak bley main tuk game yg ni mahupon yg akan dtg.. bg la org laen main plak.. even mmg susah tuk cari seorg tuk masuk team silat.. Mayb training die sgt dahsyat kot.. n sukan ni sgt lasak.. klu injured tu mmg teruk la. Tp sume sukan pon camtu.. ader kelebihan n kekurangan masing2..
Hope dat game kat USIM nanti team UTHM bley menang banyak..

saat mengimbau kembali last year MASUM n other game with team UTHM (ohw.. kami sgt suker bergambar memandangkan ct ahli kelab fotografi lagilah membuat kami ske bergambr )..


team PUO kat BP mall

ct n ami ngah wat2 fokus usha game..

pasangan gandar harapan... ikbal n pejoy... (masum ni cam diorg bley jd johan jew.. n berharap diorg bley wakil M'sia end of dis year nanti.. sbb diorg mmg sgt terror)

Mlm before gi uum.. actually.. kecik xcident sblm pg.. dats y die pakai purdah.. erm... klu tak musti die bley wakil u dlm jurus tunggal

ct ngah wat2 training...

game kat bp mall (jgn cr sy sbb sy mmg takde dlm pic.. dah cabut awal2 pas j.wajib.. ader kelas le...)

bergambo ag

abg peja.. with his champion.... (bakal)


me with my partner ct.. huhu (my bff time silat)

majlis penutup game UPSI 2010

game persahabatan kat UTM.. time tu nih jew yg bley pg.. dats y skit.. time ni maen silat olahraga...

my coach.. abg peja.. with en yus.. jd pelepas..

ni.. tak taw ngan team mane..

team UTHM kat UUM


"TakkaN MeLaYU hiLanG diDuniA"


SeLamaT Hari Guru

Selamat Hari Guru wat cikgu2 sy pernah mengajar sy di.. (even cikgu2 tak baca blog nih... tp nak tulih gak)

  • Sek. Keb. Changkat Lada II, Seberang Perak (walaupun hanya bersekolah beberapa bulan)
  • Sek. Keb. Klebang Besar, Melaka
  • Sek. Keb. Talang, K.kangsar
  • Sek. Men. Bukit Merchu K.Kangsar
  • Sek Men Teknik Gerik, Gerik
  • Politeknik Ungku Omar
  • Universiti Tun Hussein Onn Malaysia
  • Serta cikgu2 yang mangajar sy di tadika, ajar sy mengaji, ajar sekolah agama
tak lupe wat

  • Papa n mama (dr kecik sampai sekarang ajar sy ttg hidup)
  • Cikgu Amin Bin Hamzah (PSSGM)
  • Sir Ravi ( Taekwondo)
  • Sir Shazlan (Taekwondo merangkap classmate sy kat poli)
  • En Azrul Affandi Bin Eliah (Pencak Silat PUO... Incik sgt Best..)
  • Abg PeJa ( Pencak Silat UTHM.. sewius sy mahu mintak maaf ngan a.peja kerana sy kuar silat)
  • Nor Faiza Bt Abd Rahman (kakchik merangkap kakak angkat sy... n lecturer kat UTAR Kampar, Perak yang ajar sy debate, bhs )
  • Ustaz Zamri (yg mengajar sy hafazan Al-Quran)
  • Pn Siti (yg ajar sy di salon rambut n kecantikan)

sume la.. thanks cikgu...
Jasa cikgu2 sume tak dpt sy nak bls.......


n sume org yg telah mengajar sy.. sy rasa kawan2 sy pun mengajar sy gak.. So.. Selamat Hari guru tuk sume org....

Thursday, May 13, 2010

- sy yang bersalah -

sy bersalah.. sy mmg bersalah... huhuhu it just nak luahkan yg sy rasa malu yg teramat sgt.. n sy taw sy salah... sy sepatotnyer lebey faham.. n bukan nyer perangai cam budak2..

happy birthday Ai

Happy birthday wat kawan sy Pn Azuwien or awin or Ai

Awin.. (hahaha saje nak bg ko sekeh aku)
okey la sewius

Ai...
nanti aku blanje ko eh.. kat tempat ko ckp hr tu...
n nak hadiah ape..? eh eh.. baik toksah tanyer... nanti merapu2 la yg ko nak.. ohw... nanti sy bg hadiah kat Pn yer..

Awin..
bile ko nak ader baby nih.. aku tak sbr nak tolong jaga anak ko nanti...

Pn Ai..
yer.. cuti nih.. makan banyak2 ok.. ( nak lawan kurus hehehe).. tak yah pose sgt... kiter pose same2 k skali ngan akmal.. (sbb bile ko pose sorg2 ko akan lupe yg ko tgh berpose... kami tak kan biarkan ko TERminum or TERmakan )..

kalaulah Pn Ai nih berada di Pt raja.. akan ku order kek dekat wife incik zarafi n die akan anta kat ko.. woh.. woh.. hebat tak idea aku.. malangnyer ko kat pahang.. kek wife incik zarafi tu cam sedap2 jerk.. nanti kiter try eh...

Ai..
lastly.. thanks for being my gud frenz... i tak kisah nak gaduh ngan u becuz lagi gaduh lagi kiter saling faham... ai.. thanks... cuz slalu kat sisi aku bg kata semangat or sokong ape yg aku buat.. ko mmg kawan yang best la.. tak sia2 aku kenal ko... entah la.. thanks cuz kawan ngan aku setelah aku kehilangan zee, lina dulu... thanks.. sbb ko aku dah jadi makin kuat.. aku dah berani nak cakap or luah bile aku tak ske.. aku dah boley kate tak.. hurm banyak ag..

thanks cuz jadik anak murid aku yang paling rajin skali....

- fifiyangcomey-

ops.. lagu birthday... ( i nak nyanyi dlm bahasa spain nanti u tak fhm plak.. )

Allah selamatkan kamu,
Allah selamatkan kamu,
Allah selamatkan Azuwien Aida,
Allah selamatkan kamu.

smoga kamoo panjang umur, murah rezeki n bahagia ke akhir hayat kamoo..
sy sayang kamoo...

Tuesday, May 11, 2010

Umaru Yassir

Huhu.. sy nak tunjuk muke bodak comey nih..
Umaru Yassir awak femes di blog sy.... die adalah cousin sy yg sgt comey (ade lagi yg lebey comey dr dier tp sbb die masih baby... so dier comey la. sume baby adalah comey ok).. die adalah anak pakngah sy merangkap adik mama....


time kecik (dlm 3 bulan ke 4 bulan.. camtula)



time besar.. ( tp tak sampai setahun ag..Time ni jumpe Umaru kat kl aritu..)



woh... sgt cumel.. kamoo tak tembam Umaru.. tp badan kamoo makin panjang.. haha.. Rase nak cubit2 pipi kamoo.. (ohw, jgn bagi sy jumpe dier lagi)

Lagu best

lagu best disaat kebuhsanan tahap gaban...

HijauDaun- SuaraKu Berharap

Disini aku masih sendiri
merenungi hari-hari sepi
Aku tanpamu
Masih tanpamu

Bila esok hari datang lagi
Ku coba untuk hadapi semua ini
Meski tanpamu, Oo~ meski tanpamu

Bila aku dapat bintang yang berpijar
Mentari yang tenang bersamaku disini
Ku dapat tertawa menangis merenung
di tempat ini aku bertahan

Suara dengarkanlah aku
Apa kabarnya pujaan hatiku
Aku disini menunggunya
masih berharap di dalam hatinya

Suara dengarkanlah aku
Apakah aku slalu dihatinya
Aku disini menunggunya
masih berharap di dalam hatinya

Kalau aku masih tetap disini
Ku lewati semua yang terjadi
Aku menunggumu, oo~ aku menunggu

~{}~

Suara dengarkanlah aku
Apa kabarnya pujaan hatiku
Aku disini menunggunya
Masih berharap didalam hatinya

Suara dengarkanlah aku
Apakah aku ada dihatinya
Aku disini menunggunya
Masih berharap didalam hatinya

Suara dengarkanlah aku
Apa kabarnya pujaan hatiku
Aku disini menunggunya
masih berharap di dalam hatinya

Oo~
Suara dengarkanlah aku


Monday, May 10, 2010

Khutbah Terakhir Rasulullah

Kat sini sy nak memberi peringatan kepada diri sy sendiri supaya sy sentiasa beringat...

Wahai manusia dengarlah baik-baik apa yang hendak ku katakan…

Aku tidak mengetahui apakah aku dapat bertemu lagi dengan kamu semua selepas tahun ini. Oleh itu dengarlah dengan teliti kata-kataku ini dan sampaikanlah ia kepada orang-orang yang tidak dapat hadir di sini pada hari ini.

Wahai manusia, sepertimana kamu menganggap bulan ini dan kota ini sebagai suci maka anggaplah jiwa dan harta setiap orang Muslim sebagai amanah suci. Kembalikan harta yang diamanahkan kepada kamu kepada pemiliknya yang berhak. Janganlah kamu sakiti sesiapapun agar orang lain tidak menyakiti kamu pula.

Ingatlah bahawa sesungguhnya kamu akan menemui Tuhan kamu dan Dia pasti akan membuat perhitungan atas segala amalan kamu. Allah telah mengharamkan riba', oleh itu segala urusan yang melibatkan riba' hendaklah dibatalkan mulai sekarang.

Berwaspadalah terhadap syaitan demi keselamatan agama kamu. Dia telah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara-perkara besar maka berjaga-jagalah supaya kamu tidak mengikutinya dalam perkara-perkara kecil.

Wahai manusia, sebagaimana kamu mempunyai hak atas para isteri kamu, mereka juga mempunyai hak atas kamu. Sekiranya mereka menyempurnakan hak mereka ke atas kamu maka mereka juga berhak untuk diberi makan dan pakaian dalam suasana kasih sayang. Layanilah wanita-wanita kamu dengan baik dan berlemah lembutlah terhadap mereka kerana sesungguhnya mereka adalah teman dan pembantu kamu yang setia. Dan hak kamu ke atas mereka ialah mereka sama sekali tidak boleh memasukkan orang yang kamu tidak sukai ke dalam rumah kamu dan dilarang melakukan zina.

Wahai manusia, dengarlah bersungguh-sungguh kata-kataku ini. Sembahlah Allah, dirikanlah solat lima kali sehari, berpuasalah di Bulan Ramadhan, tunaikanlah zakat dan harta kekayaan kamu dan kerjakanlah ibadah haji sekiranya mampu. Ketahuilah bahawa setiap Muslim adalah saudara kepada Muslim yang lain. Kamu semua adalah sama, tidak ada seorang pun yang lebih mulia dari yang lainnya kecuali dalam taqwa dan amal soleh. Ingatlah bahawa kamu akan mengadap Allah pada suatu hari untuk dipertanggungjawabkan atas segala apa yang telah kamu lakukan. Oleh itu, awasilah tindak-tanduk kamu agar jangan sekali-kali kamu terkeluar dari landasan kebenaran selepas ketiadaanku.

Wahai manusia, tidak ada lagi Nabi atau Rasul yang akan datang selepasku dan tidak akan lahir agama baru. Oleh itu wahai manusia, nilailah dengan betul dan fahamilah kata-kataku yang telah disampaikan kepada kamu. Sesungguhnya aku tinggalkan kepada kamu dua perkara yang sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua-duanya nescaya kamu tidak akan tersesat selama-lamanya. Itulah Al-Quran dan Sunnahku.

Hendaklah orang-orang yang mendengar ucapanku ini menyampaikannya pula kepada orang lain dan hendaklah orang yang lain itu menyampaikannya pula kepada orang lain dan begitu seterusnya. Semoga orang yang terakhir yang menerimanya lebih memahami kata-kataku ini dari mereka yang mendengar terus dariku.

Saksikanlah Ya Allah, bahawasanya aku telah sampaikan risalah-Mu kepada hamba-hamba-Mu.


Khutbah ini telah disampaikan pada 9 Zulhijjah tahun 10 Hijrah di lembah Uranah, Gunung Arafah

cane nak wat bergedil...

cane nak wat bergedil... (sbb asik slalu lupe.. sebab asik jarang masak... sbb kat U takde dapur nak masak)

so fifi.. musti ingat ini.. jgn asik lupe....

bahan2...
  • kentang (rebus dulu.. then lenyek)
  • lada hitam
  • daging/ayam
  • daun sup (hiris)
  • bawang goreng
  • telur
  • sedikit garam
cara2...
rebus kentang, daging/ayam.. lenyekkan kentang...
hiriskan daging/ayam... pastu gaulkan skali ngan kentang yang telah dilenyek... pastu masukkan bawang goreng, daun sup, garam, lada hitam.. gaulkan sampai sebati..
bentuk2kan adunan td.. bentuk cam bentuk bergedil la... celupkan dalam telur.. then goreng..
oh senang...

Sunday, May 9, 2010

selamat hari ibu....


selamat hari ibu tuk mama...
mama... i love you..... even mama slalu bz n kdg2 takde kat umah n kdg2 jarang masak......
i still love you...

mama...
even mama jrg masak.. tp bile masak.. mama lah masak plg sedap di dunia...
mama...
even mama sgt suke bebel.. tp sy tahu.. itu tuk sy...
mama...
even mama keje kuat n slalu takde kat umah.. sy tahu.. itu tuk sy gak...
mama...
mama akan takde kat umah tuk 2 minggu.. sy tahu... mama akan belikan ape yg sy nak nanti
( ngengenge)...


MaMa sy request nak sy wat bergedil. so mama.. fi dah masak bergedil.. (tu la request simple sgt.. request la banyak2)..
mama.....
hari ni musti balik keje cepat2 ok... sy mahu shoping dengan mama.. (ohw anis jgn jeles )..

Wednesday, May 5, 2010

KAJIAN DR FADZILAH KAMSAH TENTANG SIFAT MANUSIA

JANUARI
Bercita-cita tinggi dan orangnya serius Suka mendidik dan dididik Sangat mudah melihat kelemahan orang dan suka mengkritik Rajin dan setiap yang dibuat nampak keuntungan Suka smart, kemas dan teratur Bersifat sensitif, berfikiran mendalam Pandai mengambil hati orang lain Pendiam kecuali telah dirangsang Agak pemalu Daya tumpuan yang sangat tinggi Mudah mendisiplinkan diri sendiri Badannya sihat tetapi mudah diserang selsema Bersikap romantik tetapi tidak pandai mempamerkannya Cukup sayang pada kanak-kanak Suka duduk di rumah Setia pada segala-galanya Perlu belajar kemahiran sosial Cukup cemburu yang sangat tinggi

- mama, mazirah, -

MAC
Berpesonaliti yang menarik dan menawan Mudah didampingi Sangat pemalu dan pemendam rasa Sangat baik secara semulajadi, jujur, pemurah dan mudah simpati Sangat sensitif pada perkataan yang dituturkan dan alam persekitaran Suka pada kedamaian Sangat peka kepada orang lain Sesuai dengan kerjaya yang memberi khidmat kepada orang lain Tidak cepat marah dan sangat amanah Tahu balas budi dan tahu kenang budi Pemerhatian dan penilaian yang sangat tajam Kecenderungan untuk berdendam jika tidak dikawal Suka berangan-angan Suka melancong Sangat manja dan suka diberi perhatian yang sangat tinggi Kelam kabut dalam memilih pasangan Suka dgn hiasan rumahtangga Punya bakat seni dalam bidang muzik Kecenderungan kepada benda yang istimewa dan baik Jangan terlalu moody.

-Faris-

MEI
Kekerasan hati & degil Kuat semangat & bermotivasi tinggi Pemikiran yang tajam Mudah marah apabila tidak dikawal Pandai menarik hati orang lain & menarik perhatian Perasaan yang amat mendalam Cantik dari segi mental & fizikal Tidak perlu dimotivasikan Tetap pendirian tetapi mudah dipengaruhi oleh orang lain Mudah dipujuk Bersikap sistematik (otak kiri) Suka berangan Kuat daya firasat memahami apa yang terlintas di hati orang lain tanpa diberitahu Bahagian telinga & leher mudah diserang penyakit Daya khayalan yang tinggi Permikiran yang tajam Pandai berdebat Fizikal yang baik Kelemahan sistem pernafasan Suka sastera, seni & muzik serta melancong Tidak berapa suka duduk di rumah Tidak boleh duduk diam Tidak punya ramai anak Rajin dan bersemangat tinggi Agak boros

- Papa, Mr A, azuwien-


OGOS
Suka berlawak Mudah tertawan kepadanya Sopan santun dan caring terhadap orang lain Berani dan tidak tahu takut Orangnya agak tegas & bersikap kepimpinan Pandai pujuk orang lain Terlalu pemurah & bersikap ego Nilai harga diri yang sangat tinggi Dahagakan pujian Semangat juang yang luar biasa Cepat marah & mudah mengamuk Mudah marah apabila cakapnya dilawan Sangat cemburu Daya pemerhatian yang tajam & teliti Cepat berfikir Fikiran yang berdikari Suka memimpin & dipimpin Sifat suka berangan Berbakat dalam seni lukis, hiburan & silat Sangat sensitif tapi tidak mudah merajuk Cepat sembuh apabila ditimpa penyakit Belajar untuk relax Sikap kelam kabut Romantik, pengasih & penyayang Suka mencari kawan.

-anis-

SEPTEMBER
Sangat bersopan santun & bertolak ansur Sangat cermat, teliti & teratur Suka menegur kesilapan orang lain & mengkritik Pendiam tapi pandai bercakap Sikap sangat cool, sangat baik & mudah simpati Sangat perihatin & terperinci, amanah, setia & jujur Kerja yang dilakukan sangat sempurna Sangat sensitif yang tidak diketahui Orang yang banyak berfikir Daya pentaakulan yang baik Otak bijak & mudah belajar Suka mencari maklumat Kawal diri dari terlalu mengkritik Pandai mendorong diri sendiri Mudah memahami orang lain (daya firasat yang tinggi) kerana banyak simpan rahsia Suka sukan, hiburan & melancong. Kurang menunjukkan perasaannya Terluka hatinya sangat lama disimpan Terlalu memilih pasangan Sukakan benda yang luas Bersistematik

- sy, asmah laili, zam zam -

OKTOBER
Suka sembang Suka orang yang sayang padanya Suka ambil jalan tengah Sangat menawan & sopan santun Kecantikan luar & dalam Tidak pandai berbohong & berpura-pura Mudah rasa simpati, baik dan pentingkan kawan Sentiasa berkawan Hatinya mudah terusik tetapi merajuknya tak lama Cepat marah Macam pentingkan diri sendiri Tidak menolong orang kecuali diminta Suka melihat dari perspektifnya sendiri Tidak suka terima pandangan orang lain Emosi yang mudah terusik Suka berangan & pandai bercakap Emosi yang kelam kabut Daya firasat yang sangat kuat (terutamanya perempuan) Suka melancong, bidang sastera & seni Pengasih, penyayang & lemah lembut Romantik dalam percintaan Mudah terusik hati & cemburu Ambil berat tentang orang lain Suka kegiatan luar Orang yang adil Boros & mudah dipengaruhi persekitaran Mudah patah semangat.

-athira, muaz -


NOVEMBER
Banyak idea dalam perkara Sukar untuk dimengertikan atau difahami sikapnya Berfikiran kehadapan Berfikiran unik dan bijak Penuh dengan idea-idea baru yang luar biasa Pemikiran yang tajam Daya firasat yang sangat halus dan tinggi Bagus untuk jadi doktor Cermat dan teliti Personality dinamik Sifat yang berahsia, pandai mencungkil dan mencari rahsia Banyak berfikir, kurang bercakap tetapi mesra Berani, pemurah setia dan banyak kesabaran Terlalu degil dan keras hati apabila hendak. Diusahakan sehingga berjaya Tak suka marah kecuali digugat Mudah ambil berat terhadap orang lain Pandai muhasabah diri Cara berfikir lain dari orang lain Otak yang sangat tajam Pandai mendorong diri sendiri Tidak hargai pujian Kekuatan semangat dan daya juang yang sangat tinggi dan apabila hendak sesuatu cuba sampai berjaya Badan yang "tough" (sasa) Kasih sayang dan emosi yang sangat mendalam Romantik Tidak pasti dgn hubungan kasih sayang Suka duduk di rumah Sangat rajin dan berkemampuan tinggi Amanah, jujur, setia dan pandai berahsia Tidak berapa berjaya dalam mengawal emosi Bercita-cita tinggi Perangai tidak dapat diramal dan mudah berubah-ubah.

-akmal-




Pape pun sume bergantung dekat diri kite... benda ni tak semestinya betul n tak semestinya salah.

canCerous FoodS / ProduCt

  • InstanT noodleS
DeaR inStanT noodle Lovers ( its mE !!).... Make SurE U Break FoR aT leASt 3 Days AftEr onE sessIoN of InsTanT nooDles Be4 U eaT uR next PackeT.. Why? Because InsTant nooDle haVe Wax.. The wax is not JusT in the StyroFoam conTainerS but It Coats the Noodles. This is y the insTant nooDles Do NoT stiCk to EaCh oTher WheN cooKinG. Our BoDy will neEd up To 2 DayS to CleaR thE waX.

  • SaTaY (barBeCuE)

If U all EaT saTay, DoNt eVa 4GeT to eaT the CuCuMbeR, BecauSe EatinG saTaY 2geTheR wiTh carbOn AftEr berBequiNg Can CausE canCer. BuT we hv a CuRe 4 dat.. CucuMBer shoUld Be Eaten afTer we eaT sataY becaUse saTay hV CarcinoGen (a canCer Causing eLemeNt) buT cucuMber is aNti-caRciNogenic.

  • PraWns & VitamIn C
Do Not Eat ShrimP / PrawN if U hV jusT takeN vitaMin C Pills. This will Cause u to Die in ArseNic (As) toxicatioN withiN houRs..

  • ShamPoo
Make sure Ur Shampoo do not hV SodiUm LauReth SulfatE or SLS. (u CaN cheCk it at IngredienTs ListeD on Ur Shampoo BoTtle)

Tuesday, May 4, 2010

MasaKaN sy HaRi Ini

sgt buhsaN... sementara tunggu athira siap tuk gi skola (almaklumlah driver plak yg kena tggu).. sy kena masak untuk sy ngan papa luncH hari ni...

so papa.. ini yg fifi masak tuk hari ni... tuk anis.. plz.. jgn terliur ok.. nanti klu ko balik umah, aku akan masakkan tuk ko k...


ikan bawal masak 3 rase....


sayur campur yg digoreng...

telur dadar fav ai.. (actually ai ske order telur dadar time makan)

bebola sotong.....

dah siap.... simple.. duration : 1 hour k tuk keempat2 masakan..

- oh dpt msg dr eija... result digital control dah kuar... -

Ape YanG saye Nak Wat tiMe cuTi sem nIh?

since papa n mama tak bg keje... so, sy kena pikirkn cr laen tuk hbskan cuti yg sgt panjang n buhsan skit ni.. plz.. bg sy sedikit kerja.. even fi2 kerja pun fi tetap akan wat kerja2 umah.. plz mama... plz papa....

so sy dah list kan ape yg patot sy wat time cuti nih :
  1. fire fiGhting robot... (sy musti buat ini dulu ok..)
  2. cube resipi2 baru..
  3. blaja wat kek ngan roti ngan kuih..
  4. sy nak blaja menjahit la.... ( tp slalunyer kursus menjahit nih amik masa 6 bulan..)
  5. gi siti salon... blaja ape2 kat sana.. (klu mama bg..)
  6. tgk tv n citer mentua vs menantu sampai hbs.. or K.I.T.A or pape jew la.. (astro, plz banyak kan citer2 yang menarik.. toksah le asik ulang citer yg same... sy dah buleh hafal le..)
  7. Kuar jln2 ngan Mr AF or Akmal.... (nape aku tak ramai kwn kat sini.. waa.. nak balik perak)
  8. jadi driver tuk athira ke skola (athira musti bg k.long sehinggit satu hari sbg tambang ok..)
  9. Wat keje papa or teman mama pg outstation.. (esk mama nak gi langkawi. tp x dpt ikut la)
  10. suri umah.. cuti nih nak membersihkan umah sampai nak org2 kat pejabat papa buleh kate.. "umah sape yg bersih sgt nih.. anak sape yg rajin sgt nih..." (selagi takde org kate camtu selagi tu kena bersihkan umah)
  11. yeah.. yg paling penting.. sy mahu kurus...
- buhsan sampai takde keje-

p/s: kepada org2 sekitar k.nerang, pokok sena, langgar mahupun a.setar (macam diorg bace jew.. tp tak kira.. nak tulis gak).. sape2 ader keje tp malas nak dbuat.. bley suruh sy yg sgt rajin ini...

Monday, May 3, 2010

♥ 2 MaY 2010 ♥

hari ni... Sy nak citer pasaL semalaM..

semalam sy kuar berjumpe dgn Mr AF sy dengan harapaN sy mahu memberinya kek lapis sarawak.. (nape skema sgt nih..) tp malangnyer kek nyer tak bley dimakan padahal br jew semingu dapat.. konpius... mintak maaf inciK AF...

dimanakaH tempatNye kami pg.. tentulaH di tempat yg sy tak penah pg laGi (asik gi tempat same jew.. sbb same2 asik ckp 'tak kisah') so kitaorg pg Jaya juscO bandaR peRda.

Apekah yg ade di JJ itu? Ade banyak.. tp sy nak sushi king la.. Plz sushi... pg la bertapak di jj bandar prda k... sy slalu gi JJ ipOh jew.. so JJ B.Perda nih ag besar dr JJ ipoh.. Yer la baru jew ag kan.. (tp jj ipoh tetap no. 1... yeah sbb ader sushi n johnny n sizzling mee yg sgt sedap.. ermm makan ag..)

so far .. sy hepy sgt.. (actually dpt tgk Mr AF depan mata sy pon sudah cukup hepi bg sy) perubahan Mr AF? rambut incik sudah panjang la.. pg potong... sy ske rambut incik yg dulu... tp Mr AF kate die nak kalahkan rambut sy.. Oh No...

sy keNa (nape 'kena' itu diboldkan).. oh itu sebab, sy rase sy macam terpaksa... sy dan Mr AF terpaksa menghabiskan kupon yg bernilai RM 70.. Oh.. Intel sgt murah hati.. but plz.... 70 hinggit bg sy sgt banyak ok.. ( banyak bile takde benda yg nak dibeli ). so kami meround satu JJ tuk mencari barang2.. sy sampai kaki sy sakit.. ( Mr AF, sy mempunyai masalah di kaki sy akibat dr sukan silat.. sy tidak boley berjalan terlalu banyak.. so sy mintak maaf )

nasibla Mr AF nak pg JB next week tuk wat laB.. huhuhu... so bley beli barang2 yg die takde..
sy sgt terharu.. Nape? sbb dier nak pendapat sy dlm pilih barang2 dier.. (Mr AF sy sgt terharu taw).. dan ag satu sy terharu.. sy terharu bile die nak beli brg2 yg same... ( mean cam sy ngan akmal or sy ngan ai .. kitaorg ader bj couple sendiri ) so.. thankz Mr AF cuz nak beli mug yg same cam sy...

Thanks ag cuz sudi melayan karenah sy yang nak makaN kek kat secret recipe n seafood lasagna kat pizza hut (banyak nyer sy makaN).. next time biar sy choose minuman awk k.. sbb sewius sy rase menderita tgk awk nak hbskan green tea tu... y green tea secret recipe sgt tak sedap berbanding green tea sushi king?



Thankz Mr AF..


malangnyer

erm... tp mug die tak pecah.. elok ag.. so.. sy bley minum ag.. next time sy bawak hati2... sowie.. (malangnyer adikku telah berkata " k.long camne bley pecah? kawan tira kater, kalau ader benda pecah mean sesuatu yg buruk akan berlaku").. so athira... jgn takut2 k.long okies..



n thanks 4 this... sesungguhnya perjalanan sy nanti akan lebey selesa n sy akan nyenyak tidr dlm bus nanti...

Wat MR AF..
  • U will celebrate ur birthday with me ok.. sy dah booking awk awal2..
  • sy nak tgk movie.... IP MaN 2 or IROn MaN 2 or boTH.. temankaN buLeH?
  • lagi ? sy nak buli awak.. (tak kan nak tulis.. "bulilah sy lagi.." )
  • Thanks.. thanks bebanyak.... cuz layan karenah sy n kuar ngan sy ...

\(^_^)/ (tgk muke sy hePi)