Sunday, January 30, 2011

Doakan..

Perintah berkurung kepada student2.. mahupun penduduk disana..
makanan semakin kekurangan..
duit di atm tak blh nak kuar..
klu blh kuar pun, nak kuar rumah belum tentu selamat..
talian sudah diputuskan..
tenet apetah lagi..
kete kebal sane sini..

Hopefully
student2 M'sia dekat Mesir akan selamat..
Semoga rusuhan segera berakhir akan berakhir..

Anis Shuhaila Meor Shaharim..
Aku sentiasa mendoakan untuk kau..

InsyaAllah, Allah akan melindungi kalian..

Monday, January 24, 2011

mengeTAG

mekacih cik aini mengTaG aku yg baik hati nih
nanti i beli barang2 yang u niaga tu okeh..

You've been tagged, and you're supposed to write a note with the "ABC's of Me". At the end, choose people to be tagged. If I tagged you, it's because I want to know more about you.

A - Age ; 25.. uh.. actually 24.. takmo kira ikut tahun..
B - Bed size ; kat umah sewa ni maybe single kot? y maybe.. haha.. kat umah queen size..
C - Chore you hate ; erm.. duduk, rehat tgk laptop, yes.. plg tak suke. wat kan diri jadi malas..
D - Dog's name ; erm.. pinky? No.. tu k.ejum punye.. takde la..
E - Essential start your day item ; tgk jam dekat hp..
F - Favorite color ; white, blue, black..
G - Gold or Silver ; silver
H - Height ; 152.. rendah nye sy..
I - Instruments you play(ed) ; keyboard n recorder.. main time skola dolu2..
J - Job title ; studeNt ag.. Engineer.. insyaAllaH
K - Kid(s) ; ikut rezeki Allah bg..
L - Living arrangements ; Ade family sendiri n hidup aman bahagia sampai bile2..INsyaAllah
M - Mom and dad live near or far ; JaUh.. IpoH mali..
N - Nicknames ; fifi, faridda.. but i prefer faridda.. ade maksud skit..
O - Overnight hospital stay (other than birth) ; yes.. form 4.. dats y ade jahit kat dahi.. n time kat umah.. pengsan.. dos ubat tggi sgt..
P - Pet Peeve ; Erm.. people who complain bout anything.. bersyukur skit okeh..
Q - Quote from a movie ; "ce cite.. ce cite.." hahaha..
R - Right or left handed ; right.
S - Siblings ; 4.. include me..
T - Time you wake up ; 6.45 - 6.55am.. dah slalu tak tdr lepas subuh.. xnk pipi tembam.. uh.
U- Underwear ; tu pun nak tahu ke? nExT..
V - Vegetable you dislike ; tauhu.. sayur ke tu? n bawang bile x masak..
W - Ways you run late ; lari kot..
X - X-rays you've had ; plg last be4 join tournament silat.. sbb nak tgk level kesihatan kite..
Y - Yummy food you make ; pizza kot sbb ramai yg request.. tp bg sy.. masakan ala2 kg kot..
Z - Zoo favorite ;


nak tag kepada
Mr AF.. tp takde blog pulak..
k.yana..
lina hamdan..

Modem Kat umaH wat hal.. ntah nape die sakit kot..
kitaorg guna tanpa henti..
kesian die..
so hari tu die berehat berhari2..
kesian kami..
nak on9 terpaksa pg library..
so..
Ape yg fifi lakukan sepanjang cuti nih?


1st..
dah alang2 pg library.. dengan niat mahu study uti & pengalatan.. & mahu on9 sikijap..
sambil2
cari novel..
balas dendam..
mmg cari novel yg mmg tebal tak hingat.. tuk baca


k.liza : fi, tak yah la pinjam buku tebal2 sgt tu
fifi : takpe la kak, mmg tak nak kasi habis baca pun.. nnti boring pulak kat umah..

mmg sgt tebal.. buku yg hard cover color biru tu page die sampai 12++ lebih..
cite pasal ape ntah... skrg tgh duk baca buku tu..

yg lebih kurang tebal nye, yg cover die biru laut tu..
mmg excited skit sbb ahadiat akashah yg tulis..
tp cite pasal PKM (parti komunis malaya ) pulak..
even cam kurang best skit pun tp akibat bosan..
layan kan aje..
boleh la.. sbb sgt suke sejarah..
klu boleh History channel tu nak tgk hari2
lioke..

tggl lagi satu buku.. yg nak dihabiskan be4 cuti


~ jum layan tae yang.. "i need a girl"~

Monday, January 17, 2011

HUKUM CONTACT LENS

Assalamualaikum.. i wanna share some knowledge to all of u..
Ilmu nih aku dpt time pg umah zee hari tu. sedang kitaorg pk2 nak beli lens yg bercolor2 or lens yg boleh watkan anak mata hitam tu jadi besar... k.long tetiba mencelah..

" tak blh la pakai lens yg bercolor2 tu.. Haram Taw"
so.. terkejut tetiba.. HARAM ek..
so, lets find out..

Soalan;
Dan di dalam islam bolehkan seseorang itu menggunakan contact lens samada menpunyai masalah rabun atau sekadar pakai suka-suka?
Jawapan;

Ada dua tujuan memakai kanta lekap;

1. Tujuan perubatan; iaitu orang yang memakainya kerana masalah mata yang dihadapinya, iaitu ia memakainya sebagai ganti cermin mata. Hukumnya adalah harus dengan syarat tidak mendatang mudarat kepada mata.

2. Tujuan perhiasan; iaitu memakainya sekadar suka-suka, bukan kerana keperluan (yakni bukan kerana masalah mata). Ia masuk dalam hukum perhiasan. Perhiasan diharuskan selagi tidak melanggar batasan Syara, iaitu;
a) Tidak mendedahkan aurat dan berlaku tabarruj
b) Tidak mendatangkan fitnah iaitu menimbulkan ghairah orang lain –terutamanya wanita- (yakni tidak harus wanita memakai perhiasan yang boleh mendatangkan ghairah atau mencuri perhatian lelaki kepadanya).
c) Tidak mengubah ciptaan Allah.
d) Tidak berupa penipuan atau pemalsuan.
e) Tidak menyerupai perbuatan orang kafir
f) Tidak berlebihan.
g) Tidak memudaratkan

Merujuk kepada syarat-syarat di atas, sebahagian ulamak telah memfatwakan haram memakai contact lens yang berwarna (yakni mengubah warna mata yang asal) kerana ia mengubah ciptaan Allah, berupa penipuan/pemalsuan dan meniru perbuatan orang kafir di samping ia memudaratkan sebagaimana disahkan oleh para doctor sendiri. Di tambah lagi bagi perempuan, ia boleh menimbulkan fitnah (iaitu mencuri perhatian lelaki kepadanya).

(sumber :http://www.ilmudanulamak.blogspot.com/2009/08/hukum-contact-lens.html)

tp.. sy lagi suke yg ni kot...

Hukum Memakai Kanta Sentuh yang Berwarna Soal: Apakah hukum memakai kanta sentuh yang berwarna terutamanya bagi wanita? Jawab: Di sini kami suka untuk memetik fatwa dari Syeikh 'Atiyyah Saqr, bekas ketua Lajnah Fatwa al-Azhar: "Saya fikir apabila seorang lelaki menggunakan kanta sentuh, mereka akan menggunakannya untuk tujuan perubatan. Maka tiada sebarang masalah mengenai hukum dalam perkara ini kerana kanta sentuh juga berfungsi seperti kaca mata. Apa jua hukum yang jatuh pada kaum lelaki (mengenai hukum kanta sentuh) maka hukumnya begitu juga pada kaum wanita. Walau bagaimanapun, apabila seorang wanita itu menggunakan kanta sentuh untuk tujuan memperlihatkan kecantikan dan menarik perhatian lelaki, maka ia adalah dilarang. Ia merupakan tabiat sesetengah remaja perempuan pada hari ini yang memakai kanta sentuh yang berwarna-warni dan memilih warna hijau untuk menarik perhatian and penampilan diri. Jadi, hukum di sini berdasarkan niat dan tujuan seseorang. Jika tujuan seseorang wanita itu adalah untuk menarik perhatian dan berunsur penipuan. Dalam hal yang demikian, memakai kanta sentuh berwarna adalah dilarang." Syeikh Ahmad Kutty, Imam dan Pengarah Agama di Pusat Islam Toronto, berkata: "Syariah meliputi maslahah manusia melalui 3 bahagian, dharuriyat (tidak dapat hidup tanpanya), hajiyyat (keperluan) dan tahsiniyat (untuk memperelokkan). Hukum-hakam syariah bertujuan untuk merealisasikan kehidupan manusia berdasarkan masalih ini. Mengenai hal memakai kanta sentuh berwarna bagi wanita, saya suka untuk mengajukan soalan ini: Adakah ia termasuk salah satu daripada 3 bahagian masalih itu tadi? Saya tidak dapat katakan ia dharuriyat, hajiyyat atau tahsiniyat. Maka saya tertanya-tanya mengapakah mereka perlu melakukan sedemikian rupa? Kosmetik moden zaman ini banyak bertujuan untuk mengubah ciptaan Allah pada manusia seperti mengubah warna mata. Allah telah mengurniakan kecantikan kepada wanita dan dia dapat berhias dan mempercantikkan diri di hadapan suami tanpa perlu melampaui batas atau melakukan sesuatu yang dianggap jelik di sisi syariah. Saya tidak kata memakai kanta sentuh berwarna ini adalah haram kerana ia tidak melibatkan sesuatu yang mengakibatkan warna mata itu berubah selama-lamanya. Tetapi saya dapat klasifikasikan ia sebagai berlebih-lebihan dalam memperindahkan diri yang mana ia tidak dianjurkan dalam Islam. Islam adalah satu agama yang menganjurkan kesederhanaan tidak menggalakkan perkara sedemikian rupa. Syeikh Saleh Munajjid, seorang pensyarah dari Saudi, pula berkata: "Terdapat 2 jenis kanta sentuh: 1) Kanta sentuh ophthalmic : Digunakan untuk memulihkan penglihatan. Tidak mengapa menggunakan kanta sentuh ini dengan mendapat nasihat dari pakar. 2) Kanta sentuh berwarna : Ia dihukumkan sebagai bertabarruj (berhias). Jika dia memakainya untuk suami, maka tidak mengapa. Jika dia memakai untuk orang lain melihatnya, maka tidak boleh berlaku sebarang fitnah atau menarik perhatian orang. Ia juga tidak boleh membahayakan si pemakai dan tiada unsur-unsur penipuan. Contohnya, seorang perempuan memakai kanta sentuh untuk berjumpa dengan bakal suaminya.

(sumber : http://www.iluvislam.com/v1/forum/viewthread.php?forum_id=106 thread_id=2055)

P/S : Mari kita sama2 belajar.. banyak lagi perkara yg sgt sy tak tahu.. tp kalau kamu selalu tegur dan ingatkan sy.. Kita boleh belajar sama2..

Wednesday, January 12, 2011

jemPutAn

Ape yang kau tgk tu akak?
(gambar candid k.ain)

okeh
Nape k.ain menepek kat blog nih..?
mahu cerita la ni..
ce cite2..
|
|
|
|
v


Undangan perkahwinan Dzatul Aini Bt Ishak

tgk kad die..
sgt kreatif taw..
yg plg sy suke..
kad tu die wat sendiri..
nnti sy pun nak design/buat sendiri la
jimat cost..

dah teruja nak tgk kan..
hahaha (gelak Jahat)

okeh..
(bunyi draM)
tadaaa!!!

*
**
*
*
cam kotak colgate kan.. kotak pun wat sendiri taw..
*
*
*
tgk dlm die..
*
*
*
tp..

fifi : Akak, name kite akak eja salah la
k.ain : Ala fi, akak lupe la nama fi tu 'i' ke 'e'

sy suke!!
cantikKan..!
harus kata cantik..

kakakku..
nak kawen dah..
InsyaAllah..
kalau takde halangan..
dkt jerantut tu k.liza ngan kite sampai..
okeh..
tp die nye tarikh same ngan kakchik sy la..
adoi

Sunday, January 9, 2011

AKU LUPA



sewius.. aku biase jew..
tp si ai boleh gelak berdekah2..
n aku gelak pun bukan sbb die wat lawak..
tp sbb si ai tu gelak
~ tehee.. mmg taste aku n ai beza..

ke aku ke yang lupe nak ketawa..

Friday, January 7, 2011

roti dangdut

pagi2 dah b'fast ngan jaja.. akibat tak dpt jog
nak pg b'fast boleh tp nak jog tak boleh kan.. ngee2..

yes.. hari ni 1st time dkt pt raja ni dpt makan..
*
*
*
RoTi DangduT taw..


actually dr dulu lagi teringin makan roti dangdut sebb diorg kate sedap..
tp alkisah kedainye yg sgt kecik tu akan dipenuhi ramai lelaki..
dan kalau nak mkn mmg kena layan diri la..
dan tepi kubur plak tu..
dan.. (banyak betul songehnye)
so mmg fikir 1000 kali la tuk makan..
almaklumlah pekerja kedai tu sume perempuan..
tp oleh kerana bgn2 pagi n pegi awal..
(dengan harapan sume lelaki bgn lambat !)
dpt le rase roti dangdut hari ni..
yeah..
(ai.. jgn jeles)

ops.. yg kuning2 tu bukan minyak okeh.. kuning telur taw..
actually die cam roti canai sardin.. n atas die letak telur k..
femes taw roti ni


dlm die ade sardin lah..

Pagi yang TeraNg.. Kini sudah gelaP

hari ni hari sabtu
bangun punye la awal 6.30 pg..
lepas solat tak tdr dah..
semangat..
nak pg jog tepi tasik UTHM..
with jaja

pagi2 sudah jemur kain..
dengan harapan..
ptg ni dah kering

tapi

lepas jemur kain..
pakai kasut
n tgk awan..
hujan rupenyer =(

Mari nyanyi lagu hujan same2..
"pagi yang Terang.. kini sudaH gelaP"

nak pg makan Roti Dangdut with Jaja.. sape mahu ikot?


Feel LosT

why r u look so sad fifi?

its because..
*
*
*
*Tiada lagi buku2 die
*
*
*
*Tiada lagi tilam die..
*
*
*Tiada lagi pakaian die..
*
*
*
*

Sy haRap awak bahaGia..
sy tetap ade if awak perlukan sy
wahai Cik AkmaL

Tuesday, January 4, 2011

manual car?

hari ni hari ape? R.A.B.U... since esok kelas malam jew.. pengalatan plak tu.. so Pn Ai decide nak balik pahang to meet her husband.. so.. after kelas uti td bergegas ke air hitam tuk naik bus la.. Bus ke pahang naik di air itam ye kenkawan (kalau beli tiket kat sane la)..

yang best nye.. sy dpt drive kete die dengan perfectly.. ngeh2.. kete die manual taw.. dah lame taw tak drive manual car ni since hbs blaja driving few years ago.. lame la.. nebes.. so tadi, perah otak la skit tuk ingat balik teknik2 tuk drive manual car..

Anyway.. boring2 jew sejak balik Uni nih.. n takde org kat umah.. housemate wat umah ni cam hotel.. keluar pagi balik malam or tidr umah member2.. Oh.. K.liza.. Harus balik cepat.. gue takde kawan mahu ngomong..

uhh.. tengah perah otak fikir nak wat ape tuk hari esok, jumaat, lusa n tulat... waaa... boring tahap cipan.. Ade sape2 bukak kelas menjahit tak? mahu join la...

TimeTable


sgt bersenanG - LeNang dengaN jaduaL ni setelaH berhempas pulas menyusun mane yg patut.. Relax sgt sampai boleh watkan diri ni jadi sgt malas..

Saturday, January 1, 2011

seHari sebeLum PuLaNG

Esok malam sudah mahu balik jhr... Syukurlah kali nih jaja pun balik sekali dr ipoh.. At least bile sampai bp pukul 4 pagi.. ade org teman untuk naik cab... kalau tak, asik beware jew bile naik cab.. siap no plat pun save dekat hp.. kot2 mane taw tiba boleh jadi bukti tuk polis.. (apekah? fikir bukan2) TidaK2.. Actually, sy amat berharap bile kite baik dengan sume org n sume org pun baik dengan kiter.. camtu la.. bile kite naik cab pukul 4-5 pagi pun, org tu takkan mengapa2 kite.. camtu la.. Sbb tu kite kena alwayz think +ve dekat sume org okeh.. cnthnye bile org suruh kite basuh kasut skola.. so kita boleh fkr yg maybe org tu nak latih otot2 tgn kite kasi kuat.. (tp aku slalu kena buli sbb alwayz think +ve sgt.. ceh)


AlamaK.. kalau ikut tahun.. sekarang nih sudah 25 la.. dah tua... Happy new YeaR.. semoga azam tahun ni akan tercapai.. Tp sy sgt setuju kata2 Mr AF.. azam mesti mahu hari2 okeh.. n hari ni mesti lebih baik dr semalam.. tahun ni mesti lagi baik dr last year..