Wednesday, December 22, 2010

Cook vs HosteL

Mostly parents sekarang hantar anak2 diorg pegi skola yg berasrama.. sebab duk asrama mmg kita bley berdikari + blaja agama banyak2 (even bukan skola agama pun).. maksudnye kau punye solat akan lebey teratur.. yer la sbb solat jemaah 5 kali sehari + lepas solat akan mengaji.. blaja pun senang.. nak wat study group or ape2 mmg senang.. bak kata mmg hidup akan teratur la dengan pagi pegi skola, tgh hari dgn prep nyer, petang ngan wajib sukan nyer n malam dengan prep ag.. sampaikan ke hujung mggu dengan gotong -royong... so, sy adelah antara budak yg kena duk asrama dr form1- form 5.. sape lagi..? angkat tangan

akibatnye benda paling sume perempuan kena tahu sy jadi kurang tahu.. ape die.. YES..'masaK'. sy rase benda nih sume jadi masalah kat girlz lain jugak.. Mane ade kelas memasak kat hostel.. takkan nak harapkan kelas ERT time blaja KH dulu.. sewius.. dulu sy mmg tak ske masak.. sy lagi suke mengemas rumah sampai takde habuk.. disebabkan kat api itu panas dan akan watkan diri ini panas jew bile masak.. tak kan kau nak pasang aircond kot kat dapur? yg bestnyer adik sy si Anis tu mmg kalahkan sy time masak dulu.. masak die taraf mama woh..

Yg paling sy taw, sy hanya sgt taw masak tomyam ngan rendang ayam jew.. masak merah, lemak, asam pedas, mee goreng, ape lagi sume tak tahu.. so kesedaran tu muncul bile masuk silat la.. bile dpt wakit perak.. time tu belum masuk kem lagi.. so dengan budak UTP ngan PUO join training dekat PUOnyer.. dengan perak tak bg bajet ag.. HARUSLAH memasak makanan tuk satu team.. budak PUO yg ada just 3 org perempuan jew time tu.. so haruslah pandai masak..

Start dr situ.. selain dr blaja di PUO, blaja silat jugak tak lupe dengan belaja masak jugak.. so sekarang nih.. YES.. sy dah boleh masaK..uh well.. setakat nak jamu org tu.. cakap saja mahu makan ape.. hehe (berlagak).. tp sy still belaja lagi.. sgt teringin nak belaja wat kuih dulu2... so.. 2nd cite2 ialah mahu menjadi chef tuk diri sendiri...

bg sy.. sume perempuan harus tahu masak..bukan sahaje masak malah mengemas rumah sampai bersih jugak harus tahu.. mmg girlz2 sekarang mostly ag minat blaja wat cup cake, cake, muffin, cookies n segala benda yg cute miut tu.. tp takkan kau nak bg suami kau makan itu jew tiap2 hari kan.. so kena balance okeh.. kalau tak tahu, boleh belajar n kalau tak minat pun boleh pupuk.. so kalau org kata " ala perempuan.. blaja tggi2 pun akan masuk dapur jugak".. cakap jew.. HARUSLah..

No comments:

Post a Comment