Friday, June 3, 2011

Showa DenKo - Part 1

oh yeah.. dah genap 2 mggu praktikal dkt Showa Denko.. tggl lagi 16 mggu tuk selesaikan l.i... Lame...!


nak cite serba skit ttg Showa Denko... sebuah kilang jepun.. employee tak banyak pun.. dlm 500 org.. jadi, mostly korang nampak muka yg sama everyday..

Kilang ni hasilkan satu produk iaitu substrate disk yg dkt hard disk.. so, dkt sini.. sy ditempatkan dekat jabatan E&F (eqiupment n facility). Department ni mostly bantu production if tech dekat production tak dpt nak solve masalah berkaitan ngan machine or anything else.. Actually.. sepanjang 2 mggu dekat sini.. rasenye takde pun technician perempuan dkt kilang ni.

So, mostly keje sy wat masa ni just wat inventory, key in data n kena tahu operation, i/o, equipment, atau barang2 yg akan digunakan tuk mesin.. ok la.. dr takde keje kan. Tp tiap2 hari berusaha nak ckp dekat sv nak mintak turun production.. walaupun berusaha nak ckp, tp tak terkeluar pun suara... takut giler, padahal die tak mkn org pun..

Even kilang ni kilang jepun tp environment die beza sgt bile sy wat praktikal kat sony dulu.. dr segi kelonggaran masa. Mean kilang ni lebih flexible dr sony dr segi solat, keje. die tak push sgt pekerja die la..

ok dah.. sambung nex time..

2 comments: